Pieczone młode ziemniaki

    (158)
    30 min

    Proste, ale pyszne! Te młode ziemniaki są tak dobre same w sobie, że nie potrzebują żadnych dodatków. Mogą być znakomitym dodatkiem do lunchu.


    Zrobione przez 178 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 g młodych ziemniaków pokrojonych w kliny
    • 4 łyżki masła
    • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 230°C.
    2. W gorącej patelni stopić masło, dodać rozmaryn, sól i pieprz. Ziemniaki pokryć równomiernie roztopionym masłem i ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru, około 20 do 25 minut. Przewracać od czasu do czasu, aby przyrumieniły się ze wszystkich stron.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (158)

    Komentarze po polsku (3)

    Qyeal
    autor:
    7

    Super, ja wrzuciłam jeszcze 3 rozgniecione ząbki czosnku i podałam z sosem czosnkowym.  -  24 kwi 2014

    brunetkawkuchni
    1

    Fantastyczne ziemniaczki. Z braku masła i świeżego rozmarynu, dałam margarynę do pieczenia i suszony rozmaryn. Dorzuciłam też trzy ząbki czosnku jak Qyeal. Pychota z mizerią i zimną maślanką  -  10 lip 2014

    autor:
    0

    Fantastyczne ziemniaczki. Już nie mogę się doczekać młodych ziemniaków  -  31 mar 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)