Grillowany ser halloumi w sosie pomidorowo-oliwkowym

    Grillowany ser halloumi w sosie pomidorowo-oliwkowym

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Halloumi to twardawy ser z Cypru, który najlepiej smakuje smażony. Podajmy go z czerwoną cebulą na warstwie listków sałaty, skropiony gorącym sosem, z pieczywem z ziarnami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2½ łyżki oliwy z oliwek lub oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 czerwone cebule, pokrojone w cienkie cząstki
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 10 suszonych pomidorów, drobno posiekanych
    • 12 drylowanych czarnych oliwek
    • 250 g sera halloumi, pokrojonego w plasterki
    • 75 g młodych listków szpinaku
    • 50 g rukoli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W misce wymieszać 2 łyżki oliwy lub oleju z sokiem z cytryny. Włożyć cebulę do innej miski, skropić 1 łyżką sosu. Odstawić. Dodać do reszty sosu czosnek i wymieszać. Wrzucić pomidory oraz oliwki. Starannie wymieszać i odstawić na kilka minut.
    2. Rozgrzać patelnię grillową na dużym ogniu. Posmarować pozostałą oliwą (½ łyżki). Wrzucić cząstki cebuli i smażyć przez 3-4 minuty, aż przyrumienią się. Przewrócić na drugą stronę i włożyć plastry sera. Zwiększyć nieco ogień i smażyć cebulę jeszcze przez 3 minuty, a ser po 1½ minuty z obu stron, aż przyrumieni się lekko i zacznie topić po brzegach. Ser i cebulę można też ułożyć na ruszcie przykrytym folią aluminiową i wstawić do niezbyt mocno rozgrzanego opiekacza.
    3. W czasie, gdy ser i cebula smażą się, wymieszać w salaterce listki szpinaku i rukoli. Zostawić je w salaterce lub ułożyć na osobnych talerzykach. Przykryć usmażonymi cząstkami cebuli.
    4. Wlać sos na gorącą patelnię i podgrzewać przez kilka sekund, cały czas mieszając, aż zacznie parować. Polać nim ser oraz sałatkę i podawać.

    Inne propozycje

    • Zamiast cebuli można użyć małego bakłażana pokrojonego w plasterki grubości 1 cm, posmarowane łyżkąsosu. Należy je usmażyć na patelni grillowej lub opiec w opiekaczu po 7-8 minut z obu stron (w razie potrzeby w dwóch partiach) i trzymać w cieple w czasie, gdy smażymy ser. Przed podaniem posypać plasterki bakłażana prażonymi orzeszkami piniowymi.

    Kucharz radzi

    • Ser halloumi twardnieje podczas stygnięcia, więc należy podać go natychmiast. Jeśli patelnia jest zbyt mała, by usmażyć na niej jednocześnie ser i cebulę, należy usmażyć najpierw tę drugą, ułożyć warstwami wokół brzegów patelni i wrzucić plastry halloumi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis