Grillowany łosoś z ciabattą

    Grillowany łosoś z ciabattą

    1polubienie
    38min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tej potrawie filety z łososia marynuje się, a potem lekko grilluje i podaje na ciepłych chlebkach ciabatta z liśćmi sałaty i majonezem z bazylią. To oryginalne i bardzo apetyczne danie. Dodanie jogurtu do majonezu zmniejsza zawartość tłuszczu i zupełnie nie wpływa na konsystencję.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • sok z 1 limonki
    • 3 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
    • 4 filety z łososia, bez skóry (ok. 90 g każdy)
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 2½ łyżki niskotłuszczowego majonezu
    • ½ łyżeczki drobno startej skórki z limonki
    • 4 ciabatty lub bułki razowe
    • sól i pieprz
    • mieszanka liści różnych sałat (np. rukola, młody szpinak, boćwina i roszponka), do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 23min.  ›  Gotowe w: 38min. 

    1. Wymieszać sok z limonki z 2 łyżkami bazylii oraz solą i pieprzem w płytkim niemetalowym naczyniu. Włożyć do środka filety z łososia i odwrócić je na drugą stronę, żeby dobrze pokryły się marynatą. Przykryć półmisek i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
    2. Wymieszać jogurt z majonezem, skórką limonki i resztą bazylii w miseczce. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i chłodzić do momentu, gdy sos będzie potrzebny.
    3. Rozgrzać grill do średniej temperatury, a piekarnik do 220°C. Wyjąć filety z marynaty i umieścić na ruszcie. Posmarować rybę odrobiną marynaty, a następnie grillować przez 4–5 minut z każdej strony, smarując ponownie marynatą po odwróceniu filetów na drugą stronę. W międzyczasie włożyć ciabatty do piekarnika na 5 minut, aż będą chrupiące.
    4. Rozkroić ciabatty na pół i posmarować rozcięte strony majonezem z bazylią. Położyć opieczony filet z łososia na dolnej połowie każdej bułki i ułożyć na nim kilka liści sałaty. Przykryć górną połową i natychmiast podawać.

    Inne propozycje

    Bułki z grillowanym tuńczykiem, pomidorami oraz imbirem. Użyć 4 steków ze świeżego tuńczyka (ok. 85 g każdy) i zamarynować je w mieszance 2 łyżeczek drobno posiekanego świeżego rozmarynu, soku z pomarańczy oraz soli i pieprzu. Smażyć małą, drobno posiekaną, czerwoną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżeczkę drobno posiekanego świeżego imbiru przez 8–10 minut w małej ilości oliwy z oliwek, żeby zmiękły. Zdjąć z ognia i dodać 4 posiekane podłużne pomidory, 1–2 łyżki posiekanej świeżej bazylii oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Grillować tuńczyka z obu stron przez 3 minuty bądź zgodnie ze swoim upodobaniem, a następnie podawać w miękkich bułkach razowych lub pełnoziarnistych z liśćmi sałaty i sosem relish.

    Punkty dla zdrowia

    • Połączenie majonezu z niskotłuszczowym jogurtem nie dość że obniża całkowitą zawartość tłuszczu w sosie, to jeszcze zwiększa wartość odżywczą potrawy, wzbogacając ją szczególnie w wapń, fosfor oraz witaminy B₂ i B₁₂ * • Liście sałaty, takiej jak rukola, są dobrym źródłem kwasu foliowego, witaminy B oraz beta-karotenu.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy B₁₂ oraz witaminy E. Dobre źródło niacyny, selenu i witaminy B₆. Dość dobre źródło wapnia, kwasu foliowego, potasu, witaminy A, witaminy B₁ oraz cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis