Grillowany dorsz z ziołową salsą verde

    Grillowany dorsz z ziołową salsą verde

    Zapisz do ulubionych
    58min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ziołowa salsa verde jest świetnym dodatkiem do mocno przysmażonej, białej ryby, podawanej z delikatnymi szparagami i czerwoną sałatą radicchio, również smażonymi na patelni grillowej. Ryba i warzywa są ułożone na opieczonych bułkach.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    • 4 grube filety z dorsza ze skórą, (ok. 125 g każdy)
    • 250 g zielonych szparagów, grube przekrojone wzdłuż na pół
    • 2 główki sałaty radicchio lub cykorii, przekrojone wzdłuż na 4 plastry
    • 4 bułki, przekrojone poziomo na pół
    • SALSA VERDE
    • 2 łyżki kaparów, odsączonych
    • 15 g świeżej mięty
    • 50 g natki pietruszki
    • 25 g świeżej bazylii
    • 1 zielona papryczka chili, posiekana
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 6 cebulek dymek, pokrojonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 13min.  ›  Gotowe w: 58min. 

    1. Wlać 2 łyżki oliwy do dużego płaskiego naczynia. Dodać czosnek i skórkę z cytryny. Włożyć filety z dorsza, obtoczyć je z obu stron w marynacie. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Włożyć szparagi i sałatę radicchio do innego naczynia. Polać sokiem z cytryny.
    2. Przygotować salsę: zmiksować kapary z miętą, natką pietruszki, bazylią i chili. Wlać oliwę z oliwek i dymkę. Miksować parę sekund. Wlać sok z cytryny ze szparagów i przełożyć na półmisek. Przykryć, odstawić.
    3. Rozgrzać żeliwną patelnię grillową na dużym ogniu. Odsączyć filety z oliwy, dodać ją do szparagów i sałaty radicchio. Obtoczyć warzywa w oliwie. Wrzucić szparagi na patelnię i smażyć mocno 4-5 minut, przewracając od czasu do czasu, aż przypieką się miejscami, staną się jaskrawozielone i zmiękną. Przełożyć na półmisek. Wrzucić na patelnię sałatę radicchio i smażyć 1-2 minuty, przewracając raz, aż przypiecze się lekko i zacznie kurczyć. Przełożyć na półmisek ze szparagami, przykryć i ustawić w ciepłym miejscu.
    4. Włożyć filety z dorsza na patelnię, skórą do góry. Smażyć 2 minuty, obrócić łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze 3-4 minuty, aż mięso przestanie być przezroczyste i będzie się łatwo dzielić. Opiec połówki bułek.
    5. Posmarować bułki resztą oliwy. Ułożyć na półmisku spody, a na nich rybę i warzywa. Wierzchy bułek ułożyć dookoła, oparte o krawędzie półmiska.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Inne propozycje

    • Zamiast z dorsza można przyrządzić to danie z filetów z łososia lub steków z tuńczyka lub też z całych, niedużych makreli, oczyszczonych, pozbawionych ości, rozkrojonych i rozpłaszczonych. * • Zamiast szparagów i sałaty radicchio można usmażyć paseczki czerwonej papryki i talarki cebuli dymki. * • Aby przygotować wegetariańską wersję tej potrawy, należy zastąpić rybę grubymi plastrami sera halloumi lub wędzonego tofu. Podawać, podobnie jak w głównym przepisie, z warzywami, salsą i bułeczkami.

    Kucharz radzi

    • Filety ryby wkłada się na patelnię grillową skórą do góry, by nie straciły kształtu — gruba skóra nie pozwala się im rozpaść. Filety bez skóry niezbyt dobrze smażą się na patelni grillowej, bo podczas przewracania na drugą stronę zazwyczaj się rozpadają. Można je natomiast smażyć na zwykłej patelni. * • Salsę można przyrządzić wcześniej i przechowywać ją w lodówce. * • Jeśli nie mamy patelni grillowej, możemy upiec warzywa i rybę w rozgrzanym opiekaczu, układając je na ruszcie przykrytym folią aluminiową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis