Grillowane sardynki nadziewane cytrynowym kuskusem z kaparami

    Grillowane sardynki nadziewane cytrynowym kuskusem z kaparami

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sardynki są nie tylko smaczne, lecz również bardzo zdrowe. W tym daniu nadziejemy je pysznym, lekko kwaśnym kuskusem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g kaszki kuskus
    • 500 ml wrzątku lub wywaru rybnego
    • 12 sardynek, oprawionych (ok. 80 g każda)
    • 200 g pomidorów, drobno posiekanych
    • 4 łyżki kaparów, odsączonych
    • 4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • skórka drobno otarta z 1 cytryny
    • 20 pomidorków koktajlowych cherry
    • MAJONEZ CYTRYNOWO-CZOSNKOWY
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki dietetycznego majonezu
    • skórka drobno otarta z ½ cytryny
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Przygotować majonez cytrynowo-czosnkowy. Włożyć ząbki czosnku w łupinkach do opiekacza na 4-5 minut, aż zrobią się miękkie. Wycisnąć miąższ i dodać do majonezu. Wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny.
    2. Wsypać kaszkę kuskus do miski i zalać wrzącą wodą lub wywarem. Odstawić na 15 minut, aż nasiąknie i wchłonie cały płyn. Spulchnić widelcem.
    3. Usunąć ości z sardynek: ułożyć każdą brzuchem do dołu na desce i przycisnąć kręgosłup kciukami. Po odwróceniu ości powinny dać się łatwo usunąć. Odciąć kręgosłup przy ogonie nożyczkami.
    4. Dodać do kuskusu posiekane pomidory, kapary, natkę pietruszki i skórkę otartąz cytryny. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
    5. Ułożyć sardynki na desce do krojenia skórą do dołu i nałożyć do każdej łyżkę kuskusu. Zawinąć szerszy brzeg ryby tak, by przykrył nadzienie, a potem zawinąć na wierzch ogon. Spiąć wykałaczką. Do tego momentu można sardynki przygotować wcześniej kilka godzin i przechowywać w lodówce do czasu opiekania.
    6. Wstawić ryby do gorącego opiekacza. Opiekać 6-8 minut, obracając raz na drugą stronę, aż się przyrumienią i nie będą surowe wewnątrz. W połowie czasu opiekania włożyć do brytfanki opiekacza pomidorki koktajlowe cherry. Przełożyć resztę kuskusu na półmisek. Ułożyć na nim sardynki i pomidorki. Podawać z majonezem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis