Grillowane piersi kurczaka po indyjsku

    Grillowane piersi kurczaka po indyjsku

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dania typu tandoori należą do najzdrowszych pozycji w jadłospisie większości indyjskich restauracji, ponieważ są pieczone bez tłuszczu w specjalnym glinianym piecu. W warunkach domowych podobny rezultat przynosi zastosowanie gorącego rusztu. Opisane poniżej chude piersi kurczaka podaje się z kremową raitą. Posiłek będzie kompletny, jeśli podamy do niego trochę gotowanego ryżu basmati.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 piersi z kurczaka (ok. 140 g każda), bez skóry i kości
    • olej słonecznikowy, do nasmarowania
    • cząstki cytryny lub limonki
    • listki świeżej kolendry, do przybrania
    • Marynata jogurtowa
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
    • 1½ łyżeczki przecieru pomidorowego
    • 1½ łyżeczki garam masali
    • 1½ łyżeczki mielonej kolendry
    • 1½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • ¼ łyżeczki szafranu
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 100 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Wrzucić składniki marynaty do dużej miski i wymieszać. Można też umieścić je w mikserze lub robocie kuchennym i dokładnie zmiksować. Przelać marynatę do miski na tyle dużej, by pomieściła wszystkie piersi kurczaka.
    2. Zrobić 2 nacięcia z każdej strony piersi. Włożyć mięso do marynaty, obracając, aby dobrze je w niej obtoczyć, i wetrzeć marynatę w nacięcia (jeżeli mamy czas, zostawić je na noc w marynacie w lodówce).
    3. Posmarować ruszt brytfanny olejem, a potem ułożyć na nim mięso. Opiekać 12–15 minut, obracając na drugą stronę i polewając resztą marynaty, aż z nakłutego nożem mięsa będzie wyciekał przezroczysty sok, a marynata zacznie wyglądać na lekko przypaloną.
    4. Przenieść mięso na półmisek. Dodać cząstki cytryny lub limonki i przybrać listkami kolendry. Podawać z raitą.

    Inne propozycje

    Raita z cebuli i ziół Drobno posiekać 200 g dymki i wrzucić do miski. Dodać 4–6 łyżek drobno posiekanej mięty, 2 łyżki drobno posiekanej kolendry, 1 drobno posiekaną, świeżą, zieloną papryczkę chili oraz 34 g naturalnego jogurtu niskotłuszczowego. Smażyć 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego na dużym ogniu, stale mieszając, aż zaczną podskakiwać na patelni. Posypać nimi raitę. * Kebaby po indyjsku Pokroić mięso w kostkę przed włożeniem do marynaty. Podczas nagrzewania opiekacza namoczyć w wodzie 8 bambusowych patyczków. Nadziać na nie kostki mięsa na przemian z kawałkami cukinii oraz czerwonej i żółtej papryki. Opiekać 12–15 minut, polewając marynatą i często obracając kebaby.

    Punkty dla zdrowia

    • Jogurt jest doskonałym źródłem białka i wapnia, potrzebnych dla zdrowia układu kostnego i zębów. Dostarcza również dość dużych ilości fosforu oraz witaminy B₂ i B₁₂, a także bakterii korzystnie wpływających na stan jelit. * • Ryż basmati jest dobrym dodatkiem do mięsa, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny i witaminy B₆. Dobre źródło wapnia, potasu, selenu oraz witaminy B₂. Dość dobre źródło miedzi, kwasu foliowego, żelaza, witaminy B₁, witaminy B₁₂, witaminy C, witaminy E i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis