Grillowane owoce z szafranem i wanilią

    Grillowane owoce z szafranem i wanilią

    Zapisz do ulubionych
    21min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tej podawanej na ciepło mieszaninie soczystych owoców niezwykły smak nadaje marynata z szafranu i wanilii. To pyszny i praktycznie beztłuszczowy deser, można go też podawać z sorbetem owocowym, mrożonym jogurtem waniliowym lub gałką lodów.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • mała szczypta pręcików szafranu
    • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżki wina marsala lub słodkiego sherry
    • sok z 1 pomarańczy
    • 2 banany
    • 100 g ciemnych winogron
    • 1 papaja
    • 2 kiwi
    • Z czym podawać
    • 6 łyżek mrożonego jogurtu, sorbetu lub lodów o obniżonej zawartości tłuszczu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 21min. 

    1. Rozgrzać małą patelnię na dużym ogniu, wrzucić pręciki szafranu i opiekać 30 sekund, aż zaczną mocno pachnieć. Przesypać do moździerza i utrzeć tłuczkiem. Zalać 4 łyżkami gorącej wody i wymieszać.
    2. Przelać napar do miski i dodać esencję waniliową, miód, marsalę lub sherry oraz sok z pomarańczy.
    3. Dodawać kolejne owoce do marynaty szafranowo-waniliowej w miarę przygotowywania. Obrać banany i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Pozrywać winogrona z ogonków i wrzucić całe do marynaty. Obrać papaję, usunąć pestki i pokroić ją na kawałki wielkości kęsa. Obrać kiwi i pokroić na ćwiartki. Wymieszać owoce w marynacie. Warto przykryć szczelnie miskę folią samoprzylegającą i odstawić owoce na godzinę, aby się marynowały przed opiekaniem.
    4. Rozgrzać opiekacz. Wlać marynatę razem z owocami do płytkiego żaroodpornego naczynia. Równomiernie rozłożyć owoce. Grillować 5 minut, aż owoce się zagrzeją. Podawać na ciepło. Można dodać do każdej porcji łyżkę mrożonego jogurtu, gałkę sorbetu lub lodów.

    Inne propozycje

    Można przyrządzić tropikalną wersję tego deseru, zastępując winogrona 2 grubymi plastrami świeżego ananasa pokrojonymi na kawałki oraz 3–4 świeżymi dojrzałymi morelami przekrojonymi na pół. * Do marynaty nie dodawać naparu szafranowego, a razem z esencją waniliową i miodem wsypać łyżeczkę cynamonu; zamiast marsali lub sherry użyć rumu, a sok z pomarańczy zastąpić sokiem z 2 limonek. * Do takiej sałatki na ciepło można dodawać owoce pestkowe, takie jak brzoskwinie, morele i wiśnie.

    Punkty dla zdrowia

    • Długie opiekanie lub smażenie zniszczy znaczną część witaminy C zawartej w owocach, ale krótkie opiekanie, takie jak w powyższym przepisie, sprawi, że większość tej witaminy ocaleje. Ciepło nie wpływa na błonnik i minerały. Banany, owoce kiwi i cytrusy tworzące ten deser dostarczają potasu, który utrzymuje równowagę płynów w organizmie i obniża ciśnienie krwi. * • Papaja jest dość dobrym źródłem witaminy A (w postaci beta-karotenu), której potrzebujemy, żeby mieć dobry wzrok. Ten owoc tropikalny pomaga zapobiegać ślepocie w wielu rejonach, gdzie pokarmów, które w naszej części świata dostarczają witaminy A (mleko pełnotłuste, ser, masło i żółtka jaj), nie ma w jadłospisie przeciętnego człowieka.

    1 porcja (same owoce) zawiera

    Doskonałe źródło witaminy C. Dość dobre źródło kwasu foliowego i potasu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis