Greckie stifado

    Greckie stifado

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta zachwycająca duszona potrawa z wołowiny, serc karczochów, bobu, młodych ziemniaków i soczystych, fioletowych oliwek kalamata świetnie nadaje się na niedzielny obiad w gronie rodzinnym lub na niezobowiązującą kolację w gronie przyjaciół. Wystarczy podać do niej zieloną sałatę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g drobnych cebulek
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 450 g chudej wołowiny bez kości, pokrojonej na kawałki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 400 ml czerwonego wina
    • 1 liść laurowy
    • 350 g małych młodych ziemniaków
    • 400 g serc karczochów, odsączonych i przekrojonych na połówki
    • 200 g mrożonego bobu, rozmrożonego
    • 50 g oliwek kalamata, grubo posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Odkroić końce cebulek i wyrzucić, a same cebulki włożyć do dużej miski. Zalać wrzątkiem na 2 minuty, aż odejdą od nich łupinki.
    2. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Wrzucić mięso i obrumienić równomiernie około 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
    3. Dodać cebulki wraz ze zdjętymi z nich łupinkami do potrawy, by nadać jej kolor. Dusić około 5 minut, często mieszając. Wyjąć łupinki, następnie dodać czosnek i mielone przyprawy.
    4. Dodać pomidory, wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić liść laurowy, zmniejszyć ogień na mały, przykryć i dusić godzinę.
    5. Wrzucić ziemniaki i dusić jeszcze 30 minut pod przykryciem, aż mięso i ziemniaki zrobią się miękkie. Dodać karczochy, bób i oliwki i zostawić na ogniu 5 minut, by się rozgrzały. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Kucharz radzi

    • Danie to można przygotować 3 dni wcześniej, ale nie dodawać do niego karczochów, bobu ani oliwek. Ostudzić i wstawić pod przykryciem do lodówki. Po wyjęciu odczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową, dodać pozostałe składniki i odgrzać. * • Można przyrządzić danie w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

    Inne propozycje

    • Jeśli danie to będą jeść również dzieci, można zamiast nielubianych przez nie oliwek i karczochów użyć 200 g pieczarek, dodanych do rondla wraz z ziemniakami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis