Greckie kofta z jagnięciny

    Greckie kofta z jagnięciny

    1polubienie
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jagnięce pulpeciki smażone na patelni podamy w chlebku pitta, z dodatkiem kruchego ogórka, ziół i rukoli. Można podawać je z pomidorkami cherry.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 350 g chudej mielonej jagnięciny
    • 1 jajko
    • 2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 łyżka świeżego oregano, siekanego (lub łyżeczka suszonego)
    • 1 łyżka świeżego tymianku, siekanego (lub ½ łyżeczki suszonego)
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 100 g świeżej bułki tartej
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 25 g posiekanych świeżych ziół (bazylii, natki pietruszki i mięty)
    • 6 cebulek dymek, posiekanych
    • 50 g rukoli
    • Z CZYM PODAWAĆ
    • 6 dużych chlebków pitta
    • 1 cytryna, pokrojona na 6 części
    • ½ ogórka, pokrojonego
    • 6 łyżek naturalnego niskotłuszczowego jogurtu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Włożyć mięso do dużego naczynia i podzielić drewnianą łyżką. Dodać jajko, czosnek, oregano, tymianek i cebulę, dokładnie wymieszać. Dodać bułkę tartą, wymieszać rękami, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
    2. Przygotować dużą deskę do krojenia lub talerz. Uformować z mięsa z dodatkami 24 małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszczyć je lekko, naciskając dłonią, aby powstały małe kotleciki o średnicy około 5 cm i grubości 1 cm.
    3. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić kotleciki, przysuwając je ciasno do siebie: powinny się stykać, w czasie smażenia skurczą się nieco. Smażyć na dużym ogniu 2 minuty, aż zrumienią się od spodu, a następnie przewrócić i smażyć kolejne 2 minuty. Zmniejszyć ogień, przewrócić kotleciki jeszcze raz i smażyć około 8 minut, od czasu do czasu wstrząsając patelnią i przewracając mięso.
    4. Wymieszać posiekane świeże zioła z dymką i rukolą. Chlebki pitta rozgrzać w tosterze lub pod opiekaczem, raz przewracając.
    5. Rozkroić chlebki pitta, do każdego włożyć po 4 kotleciki. Dodać plasterki ogórka i sałatki ziołowej, wcisnąć trochę soku z cytryny. Skropić jogurtem i podawać.

    Inne propozycje

    • Można przygotowywać kotleciki kofta z różnych składników: z wieprzowiny i szałwii albo z kurczaka lub indyka i estragonu. * • Można zawinąć kotleciki i sałatkę w tortille posmarowane wewnątrz gęstym jogurtem. * • Do gotowych kotleciów można dodać 2 puszki cieciorki (ok. 400 g każda), 200 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki i ziołową sałatkę. Na wierzch nałożyć ogórkową raitę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis