Marynowane krewetki z grilla

    Marynowane krewetki z grilla

    11polubień
    6godz.45min.


    Zrobione przez 2863 osoby

    Oto bardzo prosta i łatwa marynata, w której krewetki stają się tak pyszne, że nie potrzeba już do nich sosu. I nie ma co się bać ostrego pieprzu cayenne, bo nawet go nikt nie poczuje! Jest to także wielki hit, gdy ma się gości, a do tego bardzo łatwy do przygotowania. Robię to danie ze świeżych albo mrożonych krewetek, a gdy pogoda nie pozwala na grillowanie na zewnątrz, używam grilla elektrycznego w domu. Radzę spróbować z sałatą, pieczonymi ziemniakami i chlebem czosnkowym. Nie będziecie rozczarowani!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
    • 60 ml (3/4 szklanki) sosu pomidorowego
    • 2 łyżki octu z czerwonego wina
    • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1 kg świeżych krewetek, obranych i odżyłowanych
    • szpikulce do szaszłyków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6godz.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 6godz.45min. 

    1. W dużej misce wymieszać czosnek z oliwą, sosem pomidorowym i octem. Doprawić bazylią, solą i pieprzem cayenne. Dodać krewetki i wymieszać, by równomiernie pokryły się zalewą. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny W międzyczasie zamieszać raz lub dwa razy.
    2. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Z krewetek zrobić szaszłyki, wbijając szpikulec najpierw od strony ogona, a następnie obok głowy. Marynatę wylać.
    3. Ruszt grilla lekko posmarować olejem. Piec krewetki na rozgrzanym grillu po 2-3 minuty z każdej strony, aż zmatowieją.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    zamiast sosu pomidorowego użyłam czerwonej pasty curry, która została mi akurat z poprzednich obiadów - 09 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis