Grecka zupa cytrynowa

    Grecka zupa cytrynowa

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 16 osób

    Ta delikatna, a mimo to bogata w smaki zupa może być rozgrzewającym i pokrzepiającym daniem głównym. Piersi kurczaka gotuje się z jarzynami, a potem w tym dobrze doprawionym wywarze gotowany jest ryż. W ostatnim momencie zupę wzbogaca się w tradycyjnym greckim stylu, dodając ubite jaja i świeży sok z cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 małe piersi z kurczaka (ok. 340 g), bez skóry i kości
    • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 1 duża marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
    • 6 ziarenek czarnego pieprzu
    • kawałek startej skórki cytrynowej
    • 1 mały pęczek świeżego koperku lub natki pietruszki
    • 150 g białego długoziarnistego ryżu
    • sok z 1 cytryny
    • 2 jajka, ubite
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżego koperku lub natki pietruszki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Włożyć piersi kurczaka, cebulę, seler naciowy, marchewkę, ziarenka czarnego pieprzu, startą skórkę cytrynową i pęczek koperku bądź pietruszki do dużego rondla. Wlać 1,4 litra wody. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, zbierając pianę z powierzchni wody. Zmniejszyć ogień i częściowo przykryć rondel tak, aby woda lekko wrzała. Gotować na wolnym ogniu 15 minut, aż mięso kurczaka ugotuje się całkowicie.
    2. Wyjąć piersi kurczaka łyżką cedzakową i odstawić. Przecedzić wywar przez sito do czystego rondla, wyrzucić warzywa i przyprawy.
    3. Ponownie doprowadzić wywar do wrzenia, a potem wrzucić ryż. Gotować delikatnie na małym ogniu 8–10 minut, aż ryż będzie prawie miękki. Pokroić lub porwać mięso kurczaka na cienkie kawałki i wymieszać sok z cytryny z ubitymi jajkami.
    4. Wrzucić kawałki kurczaka do zupy. Podgrzać na średnim ogniu, aż zupa znowu zacznie się niemal gotować. Zdjąć rondel z ognia i wlać do zupy mieszankę cytrynową, stale mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać zupę na gorąco, przybraną gałązkami koperku lub pietruszki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    Rosół z kaczki po chińsku Zastąpić mięso kurczaka 2 średniej wielkości filetami z kaczki (ok. 300 g). Przyprawić wywar 4 plasterkami świeżego imbiru i garścią listków świeżej kolendry zamiast skórką cytrynową i koperkiem lub natką pietruszki. Gotować na wolnym ogniu 20 minut. Wyjąć mięso i pokroić na drobne kawałki. Przecedzić wywar i podgrzać go z łyżeczką startego świeżego imbiru. Dodać 2 pokrojone w cienkie plasterki łodygi selera naciowego i 85 g ryżu basmati. Gdy ryż będzie prawie ugotowany, wrzucić do rondla kawałki kaczki oraz łyżkę posiekanej kolendry i dodać szczyptę pokruszonych suszonych papryczek chili oraz odrobinę sosu sojowego. Doprowadzić ponownie do wrzenia i podawać.

    Punkty dla zdrowia

    • Zupa z ryżu, chudego mięsa kurczaka i warzyw zawiera mało tłuszczu i dostarcza białka oraz bogatych w skrobię węglowodanów. * • Chociaż jajka zawierają cholesterol, są doskonałym źródłem białka i wielu innych substancji odżywczych. U większości osób spożywanie jajek ma niewielki wpływ na stężenie cholesterolu we krwi. Może ono raczej wzrosnąć wskutek spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych oraz pod wpływem innych czynników.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny i witaminy A. Dobre źródło selenu oraz witaminy B₆. Dość dobre źródło miedzi, kwasu foliowego, żelaza, potasu, witaminy B₁, witaminy B₂, witaminy B₁₂ i witaminy C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis