Goujons z kurczaka z dipem musztardowym

    Goujons z kurczaka z dipem musztardowym

    1polubienie
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta potrawa, lubiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, jest zdrowszą wersją smażonych w głębokim tłuszczu kawałków kurczaka dostępnego w barach szybkiej obsługi. Takie paluszki podawane na gorąco ze świeżymi jarzynami i zawierającymi 5 procent tłuszczu frytkami z piekarnika to dobry posiłek dla całej rodziny, na zimno zaś świetnie nadają się na piknik lub jako suchy prowiant.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 ml gęstego beztłuszczowego jogurtu
    • 7 łyżek musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • 1 łyżka świeżego szczypiorku, posiekanego
    • 550 g piersi z kurczaka bez skóry i kości
    • 2 łyżki mąki
    • 200 g świeżo startej bułki razowej
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka papryki
    • 2 jajka
    • pieprz
    • kawałki cytryny bądź limonki jako dodatek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Przygotować dip musztardowy. Zmieszać jogurt z łyżką musztardy, szczypiorkiem i pieprzem. Nałożyć do małej miski. Przykryć i wstawić do lodówki.
    2. Rozkroić każdą pierś kurczaka w płaszczyźnie poziomej, a następnie pokroić wzdłuż na wąskie paski. Wsypać mąkę do torebki foliowej, wrzucić mięso i potrząsać, aż kawałki mięsa pokryją się mąką.
    3. Włożyć do dużej miski bułkę tartą, czosnek, pozostałe 6 łyżek musztardy oraz paprykę i dobrze wymieszać. Wyłożyć tę mieszaninę na duży talerz. Wbić jajka do głębokiego talerza i lekko ubić je widelcem.
    4. Wyciągać kawałki kurczaka z torebki, strząsać z nich nadmiar mąki i zanurzać je najpierw w jajku, a potem równomiernie obtaczać w bułce tartej. Ułożyć paluszki na dużej blasze do pieczenia i chłodzić około 30 minut.
    5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    6. Piec paluszki 30–40 minut, aż zrobią się złocistobrązowe i chrupkie. Podawać na gorąco lub zimno razem z dipem musztardowym oraz kawałkami cytryny bądź limonki.

    Inne propozycje

    Goujons o smaku curry Należy zastąpić musztardę pastą curry (łagodną lub średnio łagodną), zarówno w panierce, jak i w dipie. * Żeby zrobić pikantne goujons, można zrezygnować z musztardy i dodać do bułki tartej ½ łyżeczki zmielonego kardamonu, łyżeczkę zmielonego kminu rzymskiego i 2 łyżeczki zmielonej kolendry. * Frytki z piekarnika Obrać i pokroić 700 g ziemniaków do pieczenia. Obtoczyć je (w foliowej torebce) w łyżce oleju słonecznikowego i przyprawach. Rozgrzać blachę w piekarniku. Piec 20 minut w temperaturze 200°C. Obrócić ziemniaki na drugą stronę i piec kolejne 40 minut, aż się przyrumienią i zrobią się chrupkie.

    Punkty dla zdrowia

    • Gęsty jogurt zawiera o połowę mniej tłuszczu niż kwaśna śmietana, czyli podstawowy składnik dipu śmietanowo-szczypiorkowego. W naszym przepisie zawartość tłuszczu jest jeszcze mniejsza, dzięki użyciu gęstego jogurtu beztłuszczowego. * • Razowa bułka tarta dostarcza znacznie więcej błonnika niż biała. Zawiera 5,8 g błonnika na 100 g masy w porównaniu z 1,5 g błonnika w białej bułce tartej.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny i witaminy B₆. Dobre źródło miedzi, żelaza, selenu, witaminy A, witaminy B₁₂ oraz cynku. Dość dobre źródło wapnia, kwasu foliowego, potasu, witaminy B₁ i witaminy B₂.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis