Gotowany kurczak z sosem z chili i kolendry

    Gotowany kurczak z sosem z chili i kolendry

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kurczak gotowany w aromatycznym wywarze oraz ziemniaki, szparagi i zielona fasolka gotowane na parze tworzą lekkie danie o niskiej zawartości tłuszczu. Orzeźwiający orientalny sos będzie doskonałym uzupełnieniem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 ml wywaru drobiowego
    • 4 plasterki świeżego imbiru
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
    • 2 duże gałązki świeżej kolendry
    • 4 filety z kurczaka (ok. 150 g każdy)
    • 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych (większe przekrojone na połówki)
    • 150 g cienkich szparagów
    • 150 g zielonej fasolki szparagowej
    • 1 mała główka sałaty rzymskiej, podzielona na listki
    • SOS
    • 4 łyżki soku z limonki
    • 2 łyżki jasnego cukru muscovado
    • 1 łyżeczka sosu rybnego
    • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wlać wywar do dużego rondla. Dodać imbir, dymkę i kolendrę. Ułożyć filety na dnie rondla, a na nich jedną warstwę ziemniaków. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 15 minut.
    2. Ustawić na rondlu koszyk do gotowania na parze. Włożyć do niego szparagi i fasolkę. Przykryć i gotować 5-8 minut, aż warzywa zmiękną, a kurczak nie będzie surowy.
    3. Przyrządzić sos, ucierając wszystkie składniki. Ułożyć listki sałaty na półmisku.
    4. Wyjąć mięso i warzywa łyżką cedzakową. Pokroić mięso na plastry. Ułożyć wraz z warzywami na listkach sałaty i polać sosem. Podawać od razu.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Kucharz radzi

    • Aromatyczny wywar, który pozostanie po przyrządzeniu tej potrawy, można wykorzystać do przygotowania zupy tajskiej. Należy go przecedzić i gotować krótko z dodatkiem makaronu nitki i garści drobno posiekanych warzyw lub mięsa z kurczaka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis