Gorące bułeczki drożdżowe po florencku

    Gorące bułeczki drożdżowe po florencku

    2polubienia
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Grzanki z bułeczek ze szpinakiem i jajkiem w koszulce, z dodatkiem kremowego sosu jogurtowego ze szczypiorkiem to lekkie, ale wykwintne danie na lunch lub kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju
    • 800 g młodych liści szpinaku
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka białego octu winnego
    • 4 razowe bułeczki, przecięte poziomo na pół
    • sos jogurtowy ze szczypiorkiem
    • 2 żółtka
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • 150 g greckiego jogurtu
    • 8 gałązek szczypiorku
    • DO PRZYBRANIA
    • 8 gałązek szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Przygotować sos. W żaroodpornym naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą energicznie mieszać żółtka, musztardę i jogurt. Po około 10 minutach sos powinien zacząć gęstnieć. Wrzucić drobno pocięty szczypiorek i przyprawić do smaku. Zdjąć garnek z ognia, ale zostawić na wierzchu naczynie z sosem.
    2. Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni, wrzucić szpinak i smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty, aż liście się zwiną. Odcedzić, odcisnąć na sicie, aby usunąć resztę wilgoci. Wrzucić szpinak z powrotem na patelnię, przyprawić do smaku i przykryć, aby nie stygł.
    3. Dużą patelnię napełnić wodą do połowy wysokości. Dolać ocet winny, dodać szczyptę soli i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Rozbijać jajka ostrożnie, po jednym i wlewać je do wody. Gotować 2-3 minuty, pod koniec tego czasu lekko polewać żółtka wrzątkiem. W czasie, kiedy jajka się gotują, przygotować grzanki. Pojedynczo wyjąć jajka w koszulkach z wody łyżką cedzakową i osuszyć na papierze kuchennym.
    4. Rozłożyć szpinak na spodach bułeczek, na każdym ułożyć ugotowane jajko i polać ciepłym sosem. Przybrać gałązkami szczypiorku, przyprawić pieprzem. Górne części bułeczek ułożyć na talerzykach obok kanapek. Podawać natychmiast.

    Kucharz radzi

    • W supermarketach można kupić gotowy sos holenderski - trzeba jednak pamiętać, że jest on tłusty i bardzo kaloryczny — 2 łyżki na porcję zupełnie wystarczą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis