Gnocchi z serem pleśniowym, karczochami i orzechami włoskimi

    Gnocchi z serem pleśniowym, karczochami i orzechami włoskimi

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gnocchi to włoskie kluski, które znaleźć można obok innych produktów mącznych w ladach chłodniczych niektórych delikatesów. Wraz z barwnymi i smacznymi dodatkami tworzą wykwintne, choć proste dania, świetnie nadające się na gorącą kolację. Doskonale smakująz razową bułką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 500 g gotowych ziemniaczanych gnocchi
    • 280 g konserwowanej papryki, czerwonej lub mieszanej
    • 400 g serc karczochów, odsączonych i przepłukanych
    • 75 g orzechów włoskich
    • 225 g młodych listków szpinaku
    • 100 g pokruszonego sera gorgonzola

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Wlać łyżeczkę oliwy i zmniejszyć ogień. Wrzucić gnocchi, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować na niezbyt dużym ogniu przez 2-3 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż zrobią się miękkie. Delikatnie zamieszać w połowie tego czasu, żeby się nie posklejały.
    2. Odsączyć paprykę, pokroić większe kawałki na połówki i zachować łyżkę oleju. Pokroić karczochy na ćwiartki.
    3. Odsączyć gnocchi i przykryć je, żeby nie wystygły. Wlać do rondla resztę oliwy i rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić orzechy i lekko je obsmażać przez minutę, cały czas mieszając. Dodać paprykę wraz z zachowanym olejem oraz karczochy. Lekko podgrzewać przez 30 sekund, cały czas mieszając, a następnie wymieszać z gnocchi. Zdjąć z ognia.
    4. Ułożyć listki szpinaku na półmisku lub osobnych talerzach. Dodać ser do gnocchi, lekko wymieszać i wyłożyć na szpinak. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis