Gęsta zupa z małży

    Gęsta zupa z małży

    1polubienie
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zupa o bajecznym smaku. Pokrojone w kostkę ziemniaki nasiąkają wywarem z ziół i warzyw, tworząc rozpływający się w ustach dodatek do małży. Ciepły chleb świetnie nadaje się do moczenia w zupie i zbierania jej resztek z dna miski. Po tej potrawie należy podać lekki deser owocowy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg małży w muszlach, oczyszczonych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 pory, pokrojone w cienkie plasterki
    • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
    • 2 marchewki pokrojone w kostkę
    • 400 g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę
    • 900 ml wywaru z warzyw, najlepiej domowej roboty
    • 150 ml białego wytrawnego wina
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 liść laurowy
    • 1 gałązka świeżego tymianku
    • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Przygotować małże: wyrzucić wszystkie uszkodzone muszle i te, które się nie otwierają, gdy się w nie postuka. Włożyć mokre muszle do czystego rondla i szczelnie przykryć pokrywką. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty, wstrząsając od czasu do czasu rondlem. Sprawdzić, czy małże się otworzyły – jeżeli nie, przykryć rondel i smażyć jeszcze 1–2 minuty. Odcedzić małże, zachowując soki, które wypłynęły z muszli. Zachować kilka małży w muszlach do przybrania, a resztę wyjąć z muszli i odstawić. Wyrzucić puste muszle i nieotwarte małże.
    2. Podgrzać oliwę w wypłukanym rondlu. Wrzucić do niego cebulę, czosnek, pory, seler naciowy oraz marchewkę i smażyć delikatnie 5–10 minut, często mieszając. Warzywa powinny zmięknąć, ale się nie przyrumienić. Dodać ziemniaki, wywar, wino, sok, który powstał podczas smażenia małży, sok z cytryny, liść laurowy, tymianek, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć rondel i delikatnie gotować zupę 20–30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    3. Wyjąć liść laurowy i tymianek, a następnie dodać do rondla wyjęte z muszli małże, natkę pietruszki i szczypiorek. Podgrzewać delikatnie około minuty. Nie pozwolić, by zupa gotowała się dłużej, bo małże stwardnieją i się skurczą.
    4. Wlać zupę do ciepłych misek i przybrać ją odłożonymi małżami w muszlach. Podawać natychmiast, dopóki jest bardzo gorąca.

    Inna propozycja

    Gotowane świeże małże można nabyć w większości supermarketów. Zwykle są one pakowane próżniowo i wystawiane w szafach chłodniczych. Użyć 300 g małży bez muszli. Można też użyć 2 puszki (ok. 250 g każda) małży w zalewie albo 4 puszki małży wędzonych w oleju roślinnym po około 85 g każda. Odcedzić małże z puszki i osuszyć je przed wrzuceniem do zupy.

    Punkty dla zdrowia

    • Małże, podobnie jak inne skorupiaki, to dobre niskotłuszczowe źródło białka. Są bardzo dobrym źródłem witaminy B₁₂ i dostarczają dość dużych ilości miedzi, jodu, żelaza, fosforu oraz cynku. * • Witamina C zawarta w ziemniakach, natce pietruszki oraz szczypiorku wspomaga przyswajanie żelaza zawartego w małżach. * • Uważa się, że seler naciowy działa uspokajająco.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy A. Dobre źródło kwasu foliowego, witaminy B₆ oraz witaminy B₁₂ i witaminy C. Dość dobre źródło witaminy B₁, witaminy B₂ oraz selenu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis