Gęsta zupa rybna

    Gęsta zupa rybna

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Chociaż zupa ta zawiera boczek i warzywa korzeniowe, ma delikatny smak. Można ją podawać o dowolnej porze roku. Bogata w witaminy z grupy B, zawiera mało tłuszczu i dość dużo błonnika. Należy ją podawać z chrupiącym razowym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • szczypta szafranu
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 55 g plasterków chudego wędzonego boczku bez skóry, posiekanego
    • 85 g ziemniaków obranych i pokrojonych w drobną kostkę
    • 85 g pasternaku pokrojonego w drobną kostkę
    • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
    • 85 g cebuli, drobno posiekanej
    • 1 liść laurowy
    • 1 pasek skórki z limonki
    • 750 ml bulionu rybnego, najlepiej domowej roboty
    • 250 g filetu z łupacza, bez skóry, pokrojonego na małe kawałki
    • sól i pieprz
    • 4 posiekane cebulki dymki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wrzucić nitki szafranu na małą patelnię i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, aż zaczną wydzielać mocny zapach. Wyłożyć je od razu na talerzyk i odstawić.
    2. Rozgrzać oliwę w dużym teflonowym rondlu, wrzucić boczek i smażyć około 2 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodać ziemniaki, pasternak, seler oraz cebulę i delikatnie smażyć przez minutę, często mieszając.
    3. Dodać szafran, liść laurowy oraz skórkę z limonki, przyprawić solą i pieprzem. Dodać bulion i powoli doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, częściowo przykryć rondel i dusić około 8 minut, mieszając kilka razy, aż warzywa będą prawie miękkie.
    4. Ułożyć kawałki łupacza na warzywach. Zmniejszyć ogień na maleńki i szczelnie przykryć rondel. Dusić 7–8 minut, aż ryba będzie dzielić się na płatki, a wszystkie warzywa zmiękną. Wyjąć z naczynia i wyrzucić liść laurowy i skórkę z limonki.
    5. Wlać zupę do misek, posypać posiekaną dymką i natychmiast podawać.

    Inne propozycje

    Aby zrobić gęstszą zupę, należy użyć mączystych ziemniaków. Rozpadną się one podczas gotowania i zagęszczą zupę. * Nie trzeba koniecznie używać dokładnie tych warzyw, które wymieniono w przepisie. Fasolka szparagowa może zastąpić seler naciowy, a dynie – pasternak. Inne odpowiednie jarzyny to marchewka, cukinia, koper włoski i papryka.

    Punkty dla zdrowia

    • Ryby morskie o białym mięsie, takie jak łupacz, są ważnym źródłem białka dobrej jakości. Dostarczają go w ilościach zbliżonych do zawartego w chudym mięsie cielęcym, wieprzowym lub wołowym. * • Ziemniaki nie mają tyle witaminy C, ile niektóre inne warzywa, ale są jej ważnym źródłem dlatego, że zwykle jada się je w dużych ilościach. * • Seler naciowy uprawiano pierwotnie jako zioło lecznicze i dopiero pod koniec XVII wieku zaczęto go używać do gotowania i przyrządzania sałatek. Zawiera on beta-karoten.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny, witaminy B₁ i witaminy B₆. Dobre źródło selenu. Dość dobre źródło kwasu foliowego, potasu, wapnia, witaminy B₁₂ oraz witaminy C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis