Gęsta zupa jarzynowa

    1 godz. 25 min

    Pożywna, pełna jarzyn potrawa o delikatnym smaku. Do jej przyrządzenia najlepiej nadaje się bulion domowej roboty, lecz można też użyć kupionego w sklepie bulionu dobrej jakości. Jeśli używamy gotowego wywaru, powinniśmy solić potrawę dopiero pod koniec gotowania, po jej spróbowaniu, gdyż może się okazać, że jest on bardzo słony.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 mały por pokrojony w cienkie plasterki
    • 1 koper włoski pokrojony w plasterki
    • 225 g brukwi pokrojonej w kostkę
    • 225 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
    • 1 liść laurowy
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • 600 ml bulionu warzywnego, najlepiej domowej roboty
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • sól i pieprz
    • listki kopru włoskiego lub posiekany świeży szczypiorek do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Podgrzać olej w dużym garnku na zupę. Wrzucić cebulę i smażyć około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby zmiękła, ale się nie przyrumieniła.
    2. Wrzucić do garnka por, marchewkę, koper włoski, brukiew oraz ziemniaki i smażyć kolejne 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Zawinąć liść laurowy oraz gałązki tymianku i pietruszki w gazę, tworząc bouquet garni i wrzucić do rondla. Dodać bulion i pomidory z puszki. Przyprawić i doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć rondel i zmniejszyć ogień. Dusić delikatnie 45 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
    3. Wyciągnąć bouquet garni i sprawdzić, czy zupa jest odpowiednio przyprawiona. Posypać ją posiekanymi liśćmi kopru lub szczypiorkiem i podawać na gorąco. Z zupą tą wybornie smakuje chleb razowy.

    Inne propozycje

    Aby przyrządzić pożywną zimową zupę, należy użyć więcej warzyw. Spróbujmy dodać seler, dynię i pasternak. Dobrze sprawdza się również poszatkowana biała lub zielona kapusta – należy ją wrzucić do zupy w połowie gotowania na wolnym ogniu. Ostudzić i schłodzić w lodówce wszystkie resztki i odgrzać je nazajutrz – wtedy zupa będzie miała jeszcze lepszy smak. * Można dodać do zupy kaszy perłowej, produktu o niskim wskaźniku glikemicznym. Kaszę (55 g) należy wymieszać z podgotowanymi warzywami tuż przed dolaniem wywaru i dodaniem pomidorów.

    Punkty dla zdrowia

    • Dziś, kiedy produkty spożywcze są transportowane w chłodniach i mamy bogaty wybór przez cały rok, tradycyjnie używane warzywa, takie jak brukiew i ziemniaki, tracą znaczenie jako źródła witaminy C. Kiedyś to właśnie te warzywa korzeniowe odgrywały ważną rolę w zapobieganiu szkorbutowi zimą. Jeśli jada się je odpowiednio często, dostarczają dość dużo witaminy C, której przeciwutleniające właściwości pomagają zapobiegać zachorowaniom na raka i chorobom serca.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy A, witaminy C i witaminy E. Dobre źródło kwasu foliowego, witaminy B₁ oraz witaminy B₆. Dość dobre źródło miedzi, żelaza, niacyny i potasu.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)