Gęsta zupa jarzynowa

    Gęsta zupa jarzynowa

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pożywna, pełna jarzyn potrawa o delikatnym smaku. Do jej przyrządzenia najlepiej nadaje się bulion domowej roboty, lecz można też użyć kupionego w sklepie bulionu dobrej jakości. Jeśli używamy gotowego wywaru, powinniśmy solić potrawę dopiero pod koniec gotowania, po jej spróbowaniu, gdyż może się okazać, że jest on bardzo słony.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 mały por pokrojony w cienkie plasterki
    • 1 koper włoski pokrojony w plasterki
    • 225 g brukwi pokrojonej w kostkę
    • 225 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
    • 1 liść laurowy
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • 600 ml bulionu warzywnego, najlepiej domowej roboty
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • sól i pieprz
    • listki kopru włoskiego lub posiekany świeży szczypiorek do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Podgrzać olej w dużym garnku na zupę. Wrzucić cebulę i smażyć około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby zmiękła, ale się nie przyrumieniła.
    2. Wrzucić do garnka por, marchewkę, koper włoski, brukiew oraz ziemniaki i smażyć kolejne 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Zawinąć liść laurowy oraz gałązki tymianku i pietruszki w gazę, tworząc bouquet garni i wrzucić do rondla. Dodać bulion i pomidory z puszki. Przyprawić i doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć rondel i zmniejszyć ogień. Dusić delikatnie 45 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
    3. Wyciągnąć bouquet garni i sprawdzić, czy zupa jest odpowiednio przyprawiona. Posypać ją posiekanymi liśćmi kopru lub szczypiorkiem i podawać na gorąco. Z zupą tą wybornie smakuje chleb razowy.

    Inne propozycje

    Aby przyrządzić pożywną zimową zupę, należy użyć więcej warzyw. Spróbujmy dodać seler, dynię i pasternak. Dobrze sprawdza się również poszatkowana biała lub zielona kapusta – należy ją wrzucić do zupy w połowie gotowania na wolnym ogniu. Ostudzić i schłodzić w lodówce wszystkie resztki i odgrzać je nazajutrz – wtedy zupa będzie miała jeszcze lepszy smak. * Można dodać do zupy kaszy perłowej, produktu o niskim wskaźniku glikemicznym. Kaszę (55 g) należy wymieszać z podgotowanymi warzywami tuż przed dolaniem wywaru i dodaniem pomidorów.

    Punkty dla zdrowia

    • Dziś, kiedy produkty spożywcze są transportowane w chłodniach i mamy bogaty wybór przez cały rok, tradycyjnie używane warzywa, takie jak brukiew i ziemniaki, tracą znaczenie jako źródła witaminy C. Kiedyś to właśnie te warzywa korzeniowe odgrywały ważną rolę w zapobieganiu szkorbutowi zimą. Jeśli jada się je odpowiednio często, dostarczają dość dużo witaminy C, której przeciwutleniające właściwości pomagają zapobiegać zachorowaniom na raka i chorobom serca.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy A, witaminy C i witaminy E. Dobre źródło kwasu foliowego, witaminy B₁ oraz witaminy B₆. Dość dobre źródło miedzi, żelaza, niacyny i potasu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis