Zapiekanka ryżowa z kasztanami

    Zapiekanka ryżowa z kasztanami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta pyszna potrawa z brązowego ryżu, kruchych, lekko obsmażonych warzyw, kasztanów, szałwii i sera, to coś pomiędzy zapiekanym ryżem a risotto. Najlepiej smakuje z sałatą i duszoną żurawiną.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g brązowego długoziarnistego ryżu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, pokrojone w plasterki
    • 4 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
    • 1 duży por, pokrojony w plasterki
    • 1 łyżka świeżej szałwii, posiekanej
    • 200 g kasztanów jadalnych w opakowaniu próżniowym, przekrojonych
    • 75 g startego dojrzałego sera cheddar
    • 1 jajko, roztrzepane
    • kilka kropli sosu tabasco
    • DO PRZYBRANIA
    • gałązki świeżej szałwii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Wrzucić ryż do garnka z wrzątkiem i gotować około 30 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki. Starannie odcedzić i odstawić, by ostygł, a w tym czasie przyrządzić warzywa.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Lekko nasmarować dno głębokiej tortownicy o średnicy 22 cm i wyłożyć ją folią aluminiową.
    3. Podgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę, seler naciowy i por. Smażyć na niewielkim ogniu około 15 minut, często mieszając, aż warzywa zmiękną i przyrumienią się nieco. Dodać szałwię i kasztany, wymieszać i smażyć jeszcze minutę.
    4. Przełożyć ryż do miski. Dodać usmażone warzywa oraz starty ser. Wymieszać jajko z 5 kroplami sosu tabasco i dodać do miski wraz z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Starannie wyrobić masę, przełożyć do przygotowanej blachy i wyrównać.
    5. Piec 25 minut, aż wierzch zapiekanki lekko się przyrumieni. Wyłożyć na duży półmisek. Udekorować małymi gałązkami szałwii i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Kucharz radzi

    • Ryż można ugotować zawczasu, ostudzić i przechować w lodówce do 48 godzin, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami i porządnie odgrzać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis