Fu-jang z krewetkami i warzywami

    Fu-jang z krewetkami i warzywami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten omlet w stylu chińskim przygotowuje się, smażąc krewetki z różnymi kolorowymi warzywami metodą stir-fry, układając je na omlecie i posypując paseczkami omletu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 jajek
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 3 łyżki posiekanych listków świeżej kolendry
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
    • 2 łyżki wytrawnej lub półwytrawnej sherry
    • 2 łyżki oleju
    • 300 g różyczek brokułów
    • 1 pomarańczowa lub czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
    • 50 g imbiru pokrojonego w cienkie paseczki
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 4 cebulki dymki, drobno pokrojone
    • 350 g obranych surowych krewetek, rozmrożonych
    • 200 g kiełków fasoli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ubić jajka z olejem sezamowym i kolendrą. Odstawić. Starannie rozrobić mąkę kukurydzianą z sosem sojowym i sherry. Również odstawić.
    2. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać połowę oleju. Wrzucić brokuły, paprykę, imbir, czosnek i dymkę. Smażyć 5 minut, cały czas mieszając, aż brokuły zrobią się jaskrawozielone i nieco zmiękną. Wlać rozrobioną mąkę kukurydzianą i podgrzewać przez minutę, nadal mieszając.
    3. Wrzucić krewetki i smażyć 2 minuty, następnie dodać kiełki fasoli i smażyć jeszcze minutę, aż krewetki zrobią się różowe. Przełożyć do dużej miski, zlać sos z patelni i trzymać w cieple. Wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem.
    4. Wlać na patelnię resztę oleju i podgrzewać przez kilka sekund. Wlać nieco ponad połowę jajek i przechylając patelnię rozprowadzić je równomiernie po dnie. Zamieszać raz lub dwa i smażyć około 3 minut, aż omlet się zetnie. Przełożyć łopatką na talerz.
    5. Szybko wlać na patelnię pozostałe jajka i smażyć 1-2 minuty, aż lekko się zetną. Przełożyć na deskę i pokroić w paseczki. Nałożyć warzywa łyżką na cały omlet i posypać paseczkami omletu. Podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Mrożone mieszanki warzyw na patelnię doskonale nadająsię do szybkiego przygotowania omletu fu-jang. * • Aby przyrządzić wegetariański omlet, nie dodawajmy krewetek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis