Marynowane jaja z czosnkiem

    Marynowane jaja z czosnkiem

    5polubień
    7dni25min.


    Zrobione przez 50 osób

    Te smaczne marynowane jaja dobrze jest mieć w lodówce na przekąskę. Jajka można zafarbować na czerwono, zastępując wodę sokiem z buraków.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 12 jaj
    • 1 cebula pokrojona w krążki
    • 235 ml (1 szklanka) białego octu spirytusowego 5%
    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 50 g (3/4 szklanki) cukru
    • 10 obranych ząbków czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +7dni marynowanie  ›  Gotowe w: 7dni25min. 

    1. Włożyć jaja do średniego garnka i zalać zimną wodą tak, żeby je pokryła. Doprowadzić wodę do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Przykryć i pozostawić w gorącej wodzie na 10 do 12 minut. Następnie wyjąć jajka z wody, ostudzić i obrać.
    2. Włożyć jajka do litrowego słoika wraz z krążkami cebuli.
    3. W średnim garnku doprowadzić do wrzenia ocet z wodą, cukrem i czosnkiem. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia na około 15 minut.
    4. Zalać jaja zalewą z octu i zamknąć słoik. Przechowywać w lodówce przez przynajmniej 1 tydzień przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis