Zaloguj się Zarejestruj się

Marynowane jaja z czosnkiem

Te smaczne marynowane jaja dobrze jest mieć w lodówce na przekąskę. Jajka można zafarbować na czerwono, zastępując wodę sokiem z buraków.

Gisele

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 12 jaj
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • 235 ml (1 szklanka) białego octu spirytusowego 5%
  • 235 ml (1 szklanka) wody
  • 50 g (3/4 szklanki) cukru
  • 10 obranych ząbków czosnku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +7dni marynowanie  ›  Gotowe w: 7dni25min. 

  1. Włożyć jaja do średniego garnka i zalać zimną wodą tak, żeby je pokryła. Doprowadzić wodę do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Przykryć i pozostawić w gorącej wodzie na 10 do 12 minut. Następnie wyjąć jajka z wody, ostudzić i obrać.
  2. Włożyć jajka do litrowego słoika wraz z krążkami cebuli.
  3. W średnim garnku doprowadzić do wrzenia ocet z wodą, cukrem i czosnkiem. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia na około 15 minut.
  4. Zalać jaja zalewą z octu i zamknąć słoik. Przechowywać w lodówce przez przynajmniej 1 tydzień przed podaniem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie