Frittata z ziemniakami i szpinakiem

    Frittata z ziemniakami i szpinakiem

    11polubień
    45min.


    Zrobione przez 9 osób

    Taki omlet z dodatkami to pyszne bezmięsne danie główne, które smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno. Ten przepis można uzupełniać o dowolne składniki, więc jest dobry dla osób, które lubią wykorzystywać resztki. Frittatę najlepiej podawać z grzankami z chleba razowego oraz pokrojonymi w plasterki pomidorami lub z sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę
    • 225 g liści młodego szpinaku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
    • 5–6 cebulek dymek pokrojonych w cienkie plasterki
    • 5 jajek
    • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Gotować ziemniaki przez 5–6 minut, aż będą prawie miękkie. Włożyć szpinak do garnka do gotowania na parze bądź do durszlaka i gotować nad ziemniakami przez 5 minut, aż liście szpinaku się skurczą. Odcedzić ziemniaki. Grzbietem łyżki wycisnąć nadmiar wilgoci ze szpinaku, a potem go posiekać.
    2. Podgrzać oliwę na teflonowej patelni o średnicy około 25 cm. Wrzucić paprykę i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodać ziemniaki oraz dymkę i smażyć przez 2 minuty.
    3. W dużej misce roztrzepać jajka, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać ze szpinakiem. Z patelni wyciągnąć łyżką cedzakową połowę warzyw i dodać do jajek. Mieszać całość przez chwilę, a następnie wlać na patelnię z oliwą. Przykryć i smażyć, nie mieszając, przez 6 minut, aż omlet niemal się zetnie, lecz z wierzchu pozostanie dość miękki.
    4. Piekarnik rozgrzać na funkcji grill.
    5. Posypać frittatę parmezanem i wstawić do piekarnika. Piec przez 3–4 minuty, aż się przyrumieni. Pokroić na ćwiartki lub trójkątne kawałki i podawać.

    Inne propozycje

    Frittata z ziemniakami i cukinią: zastąpić szpinak dużą, pokrojoną w plasterki cukinią, a zamiast dymek użyć pokrojonego w plasterki małego pora. Smażyć pory, cukinię i paprykę przez 3–4 minuty w małej ilości oliwy. Dodać ziemniaki i wymieszać. Wymieszać garść porwanych liści świeżej bazylii z ubitymi jajkami i usmażyć omlet w sposób podany w przepisie głównym. * Frittata z wędzonym łososiem: nie dodawać ziemniaków ani papryki. Usmażyć dymkę z plasterkami cukinii w małej ilości oliwy. Dodać do jajek razem ze szpinakiem 75 g posiekanego wędzonego łososia.

    Punkty dla zdrowia

    • Szpinak jest dobrym źródłem kilku przeciwutleniaczy, w tym witaminy C oraz witaminy E, dostarcza też dość dużych ilości kwasu foliowego, niacyny i witaminy B₆. Wbrew powszechnej opinii szpinak nie jest zbyt dobrym źródłem żelaza. * • Jajka zawierają dużo cholesterolu, ale na jego stężenie w naszej krwi silniej wpływa ilość spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych. Diabetycy powinni jednak ograniczyć spożycie jajek do 4 tygodniowo.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy A, witaminy B₆, witaminy B₁₂ oraz witaminy C. Dobre źródło wapnia, kwasu foliowego i żelaza. Dość dobre źródło potasu, witaminy B₁, witaminy B₂, witaminy E oraz cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis