Frittata z łososiem i brokułami

    Frittata z łososiem i brokułami

    2polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To wspaniała kolacja, a przy tym wyjątkowo łatwa do przyrządzenia. Jeśli użyjemy mrożonych brokułów, okaże się, że wystarczy nam to, co mamy w spiżarni oraz zamrażalniku i nie musimy wybierać się na zakupy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g różyczek brokułów
    • 6 jajek
    • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżka oleju
    • 15 g masła
    • 420 g łososia z puszki, odsączonego i rozdrobnionego
    • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej
    • 25 g świeżo startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wrzucić brokuły do garnka z lekko osolonym wrzątkiem na 4 minuty, aż nieco zmiękną. Starannie odcedzić i odstawić.
    2. Lekko ubić jajka ze szczypiorkiem i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzać olej i masło na dużej patelni o grubym dnie z żaroodporną rączką, wlać jajka. Dodać brokuły, łososia i kukurydzę. Lekko wymieszać, by dodatki rozłożone były równomiernie.
    3. Zagarnąć brzegi omletu w kierunku środka szerokim nożem lub łopatką, by surowe jajko z wierzchu spłynęło na dno patelni i ścięło się. Smażyć jeszcze 3-4 minuty, aż omlet przyrumieni się od spodu i lekko zetnie z wierzchu.
    4. Rozgrzać mocno opiekacz. Posypać omlet parmezanem i wstawić pod grzałkę opiekacza. Opiekać 2-3 minuty, aż frittata przyrumieni się i będzie bardzo gorąca. Pokroić na ćwiartki i podawać.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować wegetariańskąwersję tej frittaty, należy zastąpić łososia kawałkami twardego tofu wymieszanego z ½ łyżeczki płatków suszonego chili. Przed wlaniem na patelnię jajek, usmażyć na rozgrzanym oleju pokrojoną w plasterki cebulę, a następnie dodać brokuły, tofu i paprykę, według punktu 2. głównego przepisu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis