Fajitas z pikantnym kurczakiem

    Fajitas z pikantnym kurczakiem

    1polubienie
    16min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proste, kolorowe i szybkie danie o charakterystycznym smaku, zawierające kurczaka oraz soczystą papaję, bogatą w beta-karoten.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 dużych filetów z piersi kurczaka
    • 2 łyżeczki przyprawy cajun
    • kilka kropli sosu tabasco
    • 8 pszennych tortilli
    • 1 papaja
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sok z 1 limonki
    • 125 g mieszanych młodych liści sałaty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 16min. 

    1. Każdy filet z piersi kurczaka przeciąć wzdłuż na 8 długich pasków. Rozsypać na talerzu przyprawę cajun i obtoczyć w niej mięso. Skropić odrobiną tabasco i odstawić na 5 minut.
    2. Podgrzać tortille według instrukcji na opakowaniu. Papaję przeciąć wzdłuż na pół, usunąć łyżeczką pestki, a następnie każdą połówkę pokroić na 8 pasków i obrać ze skórki.
    3. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić mięso, smażyć na średnim ogniu przez 6 minut, mieszając. Zdjąć z ognia, skropić połową soku z limonki i wstrząsnąć patelnią, zeskrobując także resztki, które przywarły do patelni.
    4. Rozłożyć liście sałat na podgrzanych tortillach i skropić je resztą oliwy oraz soku z limonki. Ułożyć na liściach paski mięsa i kawałki papai. Przyprawić do smaku, luźno zawinąć i podawać.

    Inne propozycje

    • Plastry świeżego mango będą równie dobrze komponować się z tym daniem, jak kawałki papai. * • Przyprawa cajun to specjalność z Nowego Orleanu — zawiera sól, pieprz kajeński, czarny pieprz, czosnek, chili, tymianek, bazylię i liść laurowy. Zamiast niej można użyć dowolnej, podobnej przyprawy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis