Fajitas z kurczaka z salsą pomidorową

    Fajitas z kurczaka z salsą pomidorową

    1polubienie
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W północnym Meksyku nazwa fajitas odnosi się do konkretnej części wołowiny, w innych regionach świata termin ten określa połączenie kawałków opiekanego mięsa kurczaka z papryką i cebulą w zwiniętych w rulonik tortillach. Potrawa ta zawiera bardzo mało tłuszczu i obfituje w nowe smaki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w paski
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka łagodnego chili w proszku
    • 1 łyżeczka papryki
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • starta skórka i sok z ½ pomarańczy
    • sok z ½ cytryny
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 30 g świeżej kolendry, posiekanej
    • 2 zielone papryki krojone w cienkie paski
    • 2 cebule, pokrojone wzdłuż w cienkie paski
    • 8 tortilli pszennych
    • 120 ml naturalnego chudego jogurtu
    • sól i pieprz
    • Salsa pomidorowa
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
    • 125 g pomidorów pokrojonych w kostkę
    • 1 łagodna zielona papryczka chili, posiekana
    • 2 łyżki passaty pomidorowej
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • sok cytrynowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Wymieszać w misce kawałki kurczaka z czosnkiem, kminem rzymskim, chili, papryką, oregano, sokiem i startą skórką z pomarańczy, sokiem cytrynowym, łyżką oleju oraz 3 łyżeczkami kolendry i dobrze wymieszać, aby kawałki kurczaka pokryły się marynatą, Zostawić na co najmniej 15 minut.
    2. Przyrządzić salsę: wymieszać wszystkie składniki. Dodać pozostałą część posiekanych liści kolendry. Przyprawić ¼–½ łyżeczki soku cytrynowego oraz solą i pieprzem do smaku. Odstawić.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180°C, a opiekacz rozgrzać do wysokiej temperatury. Bardzo mocno rozgrzać żeliwne żebrowane naczynie do opiekania lub grubą patelnię. Posmarować je łyżką oleju. Wrzucić zieloną paprykę oraz cebulę i smażyć 6–8 minut, aż się lekko przyrumienią. Zdjąć z ognia i odstawić.
    4. Tortille ułożone jedna na drugiej owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika na 10 minut, żeby je podgrzać. W tym czasie ułożyć kawałki kurczaka na dnie naczynia do opiekania. Opiekać blisko grzałki, obracając parę razy na drugą stronę, około 5 minut, aż upieką się całkowicie.
    5. Przed podaniem rozłożyć mięso, cebulę i paprykę na ciepłych tortillach i zwinąć je w rulonik. Podawać ze świeżą salsą i jogurtem. Można też podać składniki oddzielnie, a placki podać owinięte ściereczką, aby nie wystygły. Goście będą mogli wtedy przyrządzić własne fajitas.

    Inne propozycje

    Quesadillas: użyć tylko 170 g mięsa kurczaka. Przeznaczyć po 1 tortilli na osobę. Posypać połowę każdego placka 15 g startego cheddara i dodać parę łyżek gorących, opieczonych kawałków kurczaka, papryki i cebuli. Złożyć placki na pół, dociskając ich brzegi i smażyć, aż przybiorą lekko złoty kolor z każdej strony.

    Punkty dla zdrowia

    • Cebula i czosnek mają nie tylko walory kulinarne, ale także od wieków doceniane są ich właściwości lecznicze. Niedawne badania wskazują, że czosnek może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca. Uważa się, że zarówno on, jak i cebula zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi i obniżają przekrwienie. Należy je jak najczęściej dodawać do potraw. * • Zastąpienie tradycyjnie używanej śmietany chudym jogurtem pomaga w utrzymaniu niskiej zawartości tłuszczu.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy B₆ i witaminy C. Dobre źródło miedzi, żelaza, niacyny oraz witaminy E. Dość dobre źródło wapnia, kwasu foliowego, potasu, selenu, witaminy A, witaminy B₁, witaminy B₂ i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis