Elżbietańska tarta marchewkowa

    Elżbietańska tarta marchewkowa

    1polubienie
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tarta marchewkowa ma zawsze piękną barwę i naturalną słodycz. Dodajmy do nadzienia chudego, miękkiego sera oraz orzechów nerkowca, które sądobrym źródłem białka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Spód
    • 125 g mąki
    • 50 g płatków owsianych
    • 75 g zimnej margaryny słonecznikowej, pokrojonej w kostkę
    • Nadzienie
    • 450 g marchwi pokrojonej w plasterki
    • 75 g chudego, miękkiego sera
    • 1 jajko
    • skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 50 g posiekanych orzechów nerkowca

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Wymieszać mąkę z płatkami owsianymi i szczyptą soli. Dodać margarynę i rozetrzeć ją palcami z mąką i płatkami. Dodać 2-3 łyżki lodowatej wody, wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 20 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik z blachą w środku do temperatury 180°C. Na lekko poprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na krążek na tyle duży, by wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 23 cm. Wylepić spód i boki, odkroić nadmiar wokół krawędzi. Nakłuć spód w kilkunastu miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na to suchą fasolę.
    3. Ustawić formę na rozgrzanej blasze i piec 20 minut. Usunąć papier i fasolę, piec jeszcze 3 minuty.
    4. Włożyć marchewkę do rondla z wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 8 minut, aż będzie bardzo miękka. Odlać i przełożyć do miski robota kuchennego. Zmiksować, dodać ser i wymieszać, zsuwając wszystko, co osiadło na ściankach. Dodać jajko i skórkę z pomarańczy, miksować jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Wyłożyć nadzienie na upieczone ciasto i posypać orzechami nerkowca. Piec 18-20 minut, aż orzechy się przyrumienią. Podawać na ciepło.

    Kucharz radzi

    • Ciasto można przygotować nawet tydzień wcześniej, owinąć w 2 warstwy folii spożywczej i wstawić do lodówki. Przed upieczeniem trzeba je doprowadzić do temperatury pokojowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis