Eggah z cukinią i cebulą

    Eggah z cukinią i cebulą

    2polubienia
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Francuzi jadają omlety, Hiszpanie tortille, Włosi frittaty, a Arabowie eggahy. Dobrze smakują one zarówno wprost z patelni, jak i na zimno, na lekki lunch lub kolację z sałatką z różnokolorowych warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, pokrojone w bardzo cienkie plasterki
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 4 duże jajka
    • 4 łyżki chudego mleka
    • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 1 duża cukinia pokrojona w cienkie plasterki
    • Z CZYM PODAWAĆ
    • sos chili lub harissa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużej teflonowej patelni z żaroodporną rączką rozgrzać na średnim ogniu łyżkę oliwy. Dodać cebulę i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i lekko się przyrumieni.
    2. Ubić jajka z mlekiem i ziołami w dużej misce. Kiedy cebula się przyrumieni, dodać ją do jajek.
    3. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Dodać cukinię i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut, często mieszając, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Dodać cukinię do jajek.
    4. Wlać na patelnię resztę oliwy, aby pokryła dno i boki. Wlać jajka z warzywami i rozprowadzić równomiernie łopatką. Smażyć około 8 minut, potrząsając patelnią od czasu do czasu, aż omlet prawie się zetnie i będzie surowy tylko z wierzchu. Rozgrzać mocno opiekacz i ustawić kratkę około 10 cm pod grzałką.
    5. Włożyć patelnię do opiekacza na 2-3 minuty, aż wierzch omletu zetnie się lekko. Oddzielić łopatką od ścianek patelni i odwrócić go wprost na duży półmisek. Podawać natychmiast lub odstawić do ostygnięcia. Pokroić na porcje jak tort i podawać z sosem chili lub harissa.

    Inne propozycje

    • Eggah z cieciorką i szpinakiem: zastąpić cukinię dwoma puszkami cieciorki po 400 g każda, odsączonymi. Pominąć punkt 3. i użyć tylko 2 łyżki oliwy.

    Kucharz radzi

    • Eggah można przygotować nawet dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Wyjąć 15 minut przed podaniem. * • Danie to można podać jako główny posiłek dla dwóch lub więcej osób.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis