Dynia z kukurydzą po karaibsku

    Dynia z kukurydzą po karaibsku

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dynia to doskonały składnik potraw duszonych. Przyrządźmy z niej oraz z fasoli "czarne oczko", kukurydzy i czerwonej papryki pożywne danie dla całej rodziny, w sam raz na mroźne zimowe dni. Należy je podawać z gotowanym ryżem bądź ciepłym, chrupiącym chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 700 g dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
    • 1 liść laurowy
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 410 g fasoli "czarne oczko" z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej
    • 300 ml bulionu warzywnego, najlepiej domowego wyrobu
    • 1 łyżka sosu worcestershire
    • 1 łyżeczka sosu tabasco
    • 1 łyżka brązowego cukru muscovado
    • 1–2 łyżeczki octu balsamicznego
    • posiekana natka pietruszki (do przybrania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Podgrzać oliwę w dużym rondlu. Dodać do niego cebulę, czosnek, dynię, paprykę i liść laurowy. Starannie wymieszać, przykryć rondel i mieszając od czasu do czasu, pozwolić, by warzywa przez 5 minut puszczały soki.
    2. Dodać pomidory z puszki, fasolę "czarne oczko" oraz kukurydzę i wymieszać. Wlać bulion, sos worcestershire, tabasco oraz ocet, wsypać cukier i ponownie wymieszać. Dusić pod przykryciem 15 minut, aż dynia zmięknie.
    3. Posypać potrawę posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawać.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Inne propozycje

    Dynia po indyjsku: smażyć cebulę i czosnek w oliwie przez 2–3 minuty, następnie dodać 2 łyżki średnio pikantnej pasty balti. Wrzucić do rondla dynię razem ze 150 g kukurydzy miniaturowej pokrojonej w grube plasterki. Przykryć i smażyć 5–6 minut. Zastąpić fasolę "czarne oczko" fasolą borlotti. Wrzucić ją do rondla razem z pomidorami z puszki i wywarem (nie dodawać kukurydzy). Zamiast natki pietruszki posypać 2 łyżkami posiekanej świeżej kolendry i podać z ugotowanym ryżem jaśminowym lub ciepłym chlebkiem naan. W daniach wegetariańskich sos worcestershire można zastąpić sosem pieczarkowym.

    Punkty dla zdrowia

    • Istnieje ponad 25 gatunków kabaczków i dyń, niektóre z nich uprawia się od 9000 lat. Wszystkie odmiany są bogate w beta-karoten i zawierają dość dużą ilość witaminy C. * • Jeżeli mamy czas, przed rozpoczęciem smażenia odstawmy wyciśnięte ząbki czosnku na 10 minut. Naukowcy z amerykańskiego Penn State University stwierdzili, że zwiększa to do maksimum ilość tworzonych i zachowywanych w potrawach związków antyrakowych.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło kwasu foliowego, witaminy A, witaminy B₆ oraz witaminy C. Dobre źródło miedzi, żelaza, potasu, witaminy B₁ i witaminy E. Dość dobre źródło wapnia oraz cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis