Dynia pieczona z czerwoną cebulą i szałwią

    Dynia pieczona z czerwoną cebulą i szałwią

    2polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do niedawna dynia kojarzyła się nam najczęściej z pestkami lub marynatą. Dziś to warzywo zyskuje coraz większą popularność. To bardzo dobrze, bo dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Można z niej też przyrządzić wiele różnych potraw, między innymi apetyczne dodatki do dań głównych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 900 g dyni, pokrojonej w kostkę
    • 2 czerwone cebule, pokrojone na cząstki
    • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
    • 3 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przykryć blachę dużym arkuszem folii aluminiowej. Ułożyć na środku dynię i cebulę. Można też 4 porcje dyni owinąć w folię i upiec każdą osobno.
    2. Posypać dynię czosnkiem i szałwią, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Unieść brzegi folii do góry, zwinąć je razem, zamykając wewnątrz warzywa.
    3. Piec 30 minut, a następnie rozwinąć folię i piec jeszcze 5 minut, aż dynia zmięknie i zacznie się rumienić. Podawać na gorąco.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ B1 * ✓ kwas foliowy, wapń

    Inne propozycje

    • Aby przygotować treściwą przekąskę lub lekki posiłek, należy dodać do upieczonej dyni 200 g sera feta pokrojonego w kostkę. Przekroić chlebek ciabatta na połówki, a każdą z nich poziomo na dwa plastry. Lekko opiec od strony przecięcia, ułożyć na każdym kawałku ciabatty porcję upieczonej dyni i wstawić do opiekacza na 5 minut, żeby dynia przyrumieniła się i zrobiła złocistobrązowa. Podawać na gorąco z sałatą. * • Szałwię można zastąpić świeżym tymiankiem, oregano lub rozmarynem. Wszystkie te zioła smakują doskonale ze słodkawymi warzywami.

    Zalety

    • Dynia jest doskonałym źródłem błonnika, a jednocześnie zawiera sporo witaminy B1. * • Cebula i czosnek nie tylko dodają smaku wielu potrawom, lecz również używane są od wieków jako lekarstwo na różne dolegliwości. Przeprowadzone niedawno badania wskazują, że obniżają one stężenie cholesterolu we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko choroby serca.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis