Zaloguj się Zarejestruj się

Marynowane jaja z buraczkami

Takie jajka często przygotowywała moja babcia z Pensylwanii, Florence Walter, która pochodziła z Holandii. Są świetne na piknik. Połączenie marynowanych jajek, buraków i cebuli - to naprawdę coś wyjątkowego! A przy tym znakomity sposób na wykorzystanie niezjedzonych jajek Wielkanocnych.

GOURMETFOX

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 425 g małych, całych ugotowanych buraczków
  • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 12 jaj ugotowanych na twardo i obranych
  • 50 g (3/4 szklanki) cukru
  • 120 ml (1/2 szklanki) octu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2dni marynowanie  ›  Gotowe w: 2dni45min. 

  1. Płyn z buraczków zlać do rondelka. Buraczki, cebulę i jajka włożyć do dużej miski lub słoja.
  2. Do rondelka z płynem po buraczkach dodać ocet i cukier, i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  3. Przygotowaną zalewą zalać buraki, jajka i cebulę. Przykryć szczelnie miskę lub zakręcić słój i wstawić do lodówki na co najmniej 1 do 3 dni; im dłużej jajka poleżą w marynacie, tym lepszy będzie ich smak.

Buraki

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie