Marynowane jaja z buraczkami

    Marynowane jaja z buraczkami

    4polubienia
    2dni45min.


    Zrobione przez 125 osób

    Takie jajka często przygotowywała moja babcia z Pensylwanii, Florence Walter, która pochodziła z Holandii. Są świetne na piknik. Połączenie marynowanych jajek, buraków i cebuli - to naprawdę coś wyjątkowego! A przy tym znakomity sposób na wykorzystanie niezjedzonych jajek Wielkanocnych.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 425 g małych, całych ugotowanych buraczków
    • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
    • 12 jaj ugotowanych na twardo i obranych
    • 50 g (3/4 szklanki) cukru
    • 120 ml (1/2 szklanki) octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2dni marynowanie  ›  Gotowe w: 2dni45min. 

    1. Płyn z buraczków zlać do rondelka. Buraczki, cebulę i jajka włożyć do dużej miski lub słoja.
    2. Do rondelka z płynem po buraczkach dodać ocet i cukier, i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
    3. Przygotowaną zalewą zalać buraki, jajka i cebulę. Przykryć szczelnie miskę lub zakręcić słój i wstawić do lodówki na co najmniej 1 do 3 dni; im dłużej jajka poleżą w marynacie, tym lepszy będzie ich smak.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis