Dynia nadziewana risottem

    Dynia nadziewana risottem

    2polubienia
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jest to nowy przepis na pyszną faszerowaną dynię z nadzieniem w postaci risotta z wątróbką kaczą lub kurzą, czerwonym winem, czosnkiem i szałwią. Wątróbka drobiowa, bogata w żelazo i witaminy, jest bardzo pożywna i niedroga, a przy tym doskonale nadaje się do zamrożenia i użycia w dowolnej chwili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 małe dynie (po ok. 700 g każda)
    • 200 g wątróbki kaczej lub kurzej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 170 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 85 g ryżu na risotto
    • 200 ml wywaru warzywnego, najlepiej własnej roboty
    • 200 ml czerwonego wina
    • 2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
    • listki świeżej szałwii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Przekroić dynie wzdłuż na połówki. Odkroić podstawę każdej połówki, by można ją było postawić prosto. Usunąć pestki i włókna, wydrążyć większość miąższu, pozostawiając przy skórce warstwę o grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ posiekać i odstawić.
    2. Osuszyć wątróbkę papierowymi ręcznikami i grubo ją posiekać, odrzucając błony. Rozgrzać w rondlu połowę oliwy, wrzucić wątróbkę i smażyć na dużym ogniu 2 minuty, cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.
    3. Wlać do rondla pozostałą łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę, czosnek i pieczarki. Smażyć warzywa 3 minuty, stale mieszając, aż lekko się zrumienią. Dodać ryż, wywar, wino, posiekaną szałwię, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Wrzucić posiekany miąższ dyni. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Dusić 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż zrobi się miękki.
    4. Doprawić miseczki dyniowe solą i pieprzem do smaku, umieścić w garnku do gotowania na parze, przekrojoną stroną w dół. Przykryć i gotować 10-12 minut, żeby trochę zmiękły.
    5. Wrzucić wątróbkę z powrotem do rondla i wymieszać z ryżem. Podgrzewać 2 minuty, żeby wątróbka się rozgrzała.
    6. Położyć dyniowe miseczki na talerzach i napełnić risottem. Udekorować pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz listkami szałwii. To danie świetnie smakuje z sałatką z radicchio i pomidorów.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B2, B6, B12, C, niacyna, kwas foliowy, miedź, żelazo * ✓✓ A, E, potas, cynk * ✓ wapń

    Zalety

    • Niedobór żelaza i będąca jego rezultatem anemia to jeden z często spotykanych problemów zdrowotnych wywołanych nieprawidłowym odżywianiem. Ta potrawa dostarcza organizmowi mnóstwa żelaza z wątróbki, a także dużo witaminy C z dyni i przecieru pomidorowego. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza przez organizm. * • Dynia zawiera dużo witaminy A w postaci beta-karotenu, któremu jej miąższ zawdzięcza swój kolor. * • Ryż jest ważnym elementem zdrowej diety, bowiem dostarcza organizmowi dużo skrobi, a przy tym zawiera bardzo mało tłuszczu.

    Inne propozycje

    • Posiekaną szałwię można zastąpić drobno posiekanym, świeżym rozmarynem lub 2 małymi listkami laurowymi. Przed nałożeniem risotta do dyniowych miseczek usunąć listki laurowe. * • Tym samym risottem można nadziać 8 dużych pomidorów malinowych. Odkroić czubki, usunąć miąższ z nasionami (można z niego przyrządzić np. sos do makaronu), a pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i napełnić risottem. Przykryć odkrojonymi czubkami, zapiekać 12-15 minut w temperaturze 190°C. * • Można też nafaszerować tak czerwoną paprykę. Odkroić czubki z ogonkami z 4 dużych papryk i usunąć gniazda nasienne. Ugotować papryki na parze w ten sam sposób, co miseczki dyniowe, aż będą miękkie. Nadziać risottem, przykryć odkrojonymi czubkami i podawać na gorąco. * • Pieczarki można zastąpić 170 g pokrojonej w kostkę cukinii oraz czerwoną papryką, również pokrojoną w kostkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis