Pieczarki nadziewane serem camembert i orzeszkami piniowymi

    Pieczarki nadziewane serem camembert i orzeszkami piniowymi

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Duże, płaskie pieczarki są jakby stworzone do nadziewania. Nafaszerujmy je miękkim serem, posypmy orzechami i podajmy na tostach, tworząc wykwintny, prosty do przygotowania i lekki lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 4 duże, płaskie pieczarki
    • odrobina oliwy z oliwek
    • 100 g sera camembert lub brie
    • 15 g razowej bułki tartej
    • 15 g orzeszków piniowych
    • 4 kromki chleba razowego lub wieloziarnistego
    • 1 duży dojrzały pomidor

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ukręcić i wyrzucić nóżki pieczarek, a następnie wytrzeć kapelusze ręcznikiem papierowym (nie myć i nie obierać). Nasmarować kapelusze odrobiną oliwy z oliwek i ułożyć kapeluszem do dołu w płytkiej brytfannie teflonowej. Doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piec 10 minut.
    2. Pokroić ser w cienkie plasterki i ułożyć w kapeluszach. Wymieszać bułkę tartą z orzechami i posypać nią ser. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 5 minut, aż ser zacznie się topić.
    3. Opiec grzanki. Nie trzeba smarować ich masłem, ale jeśli lubimy, możemy posmarować je odrobiną oliwy z oliwek.
    4. Okroić czubki z obu stron pomidora, pokroić na 4 równe plastry. Ułożyć po jednym na każdej grzance, przykryć faszerowaną pieczarką i od razu podawać.

    Kucharz radzi

    • Potrawę tę można przyrządzić zarówno z płaskich, dużych, białych pieczarek, jak i z ciemniejszej, brązowej odmiany, która ma nieco bardziej wyrażny smak.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis