Duszone warzywa zimowe

    Duszone warzywa zimowe

    1polubienie
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Najsmaczniejsze nie są wcale potrawy wyszukane czy czasochłonne. Na przykład to łatwe do przyrządzenia, rozgrzewające i zdrowe danie jest pyszne, choć przygotowuje się je szybko i z prostych składników.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cebule, każda pokrojona na 6 klinów
    • 3 marchewki pokrojone na kawałki
    • 3 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki
    • 400 g batatów lub brukwi, pokrojonych na kawałki
    • 1 l gorącego bulionu warzywnego, najlepiej domowej roboty
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 3 pory (ok. 300 g), pokrojone w grube plasterki
    • 150 g pęczaku
    • sól i pieprz
    • 3 łyżki grubo posiekanej świeżej natki pietruszki (do przybrania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wrzucić cebulę, marchewkę, seler naciowy i bataty (lub brukiew) do dużego żaroodpornego rondla. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia.
    2. Dodać czosnek, pory, pęczak, szałwię oraz przyprawy, wymieszać. Przykryć rondel i wstawić na godzinę do piekarnika, aż warzywa zmiękną, a kasza będzie ugotowana.
    3. Posypać natką pietruszki i podawać. Doskonałym dodatkiem do takiej zapiekanki są grube pajdy chleba.

    Inne propozycje

    W opisanej powyżej potrawie dobrze sprawdza się połączenie soczewicy puy z jęczmieniem. Użyć 100 g pęczaku razem z 55 g soczewicy puy. Gotować 30 minut, a potem wrzucić do rondla pokrojone w plasterki kwaśne jabłko. Posypać zapiekankę 50 g grubo posiekanych prażonych orzechów laskowych, przybrać posiekaną natką pietruszki i podawać. * Lista innych dodatków warzywnych obejmuje pasternak, rzepę oraz obrane ze skórki kawałki dyni. * Aby dodać potrawie nieco słodyczy zamiast bulionu można użyć wytrawnego cydru i dodatkowo 50 g posiekanych suszonych gruszek. * Zamiast w piekarniku, można tę potrawę delikatnie dusić przez 40–45 minut na płycie grzejnej kuchenki. Od czasu do czasu należy ją mieszać.

    Punkty dla zdrowia

    • Pęczak ma łagodzący wpływ na jelita i drogi moczowe. Jest pożywnym pokarmem dla rekonwalescentów, korzystnie wpływa też na osoby poddane stresom lub odczuwające zmęczenie. Z powodu bardzo powolnego przyswajania go przez organizm, szczególnie dobrze nadaje się dla diabetyków. * • Wydaje się, że pewne kleiste rodzaje błonnika znajdujące się w ziarnie jęczmiennym wyraźnie obniżają stężenie cholesterolu we krwi. * • Zamiast smażyć warzywa w oleju, dusi się je w bulionie. Dzięki temu potrawa zawiera niewiele tłuszczu. Podany z chlebem - ten posiłek jest także zrównoważony pod względem zawartości węglowodanów.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło witaminy A. Dobre źródło kwasu foliowego, witaminy B₁, witaminy B₆, witaminy C oraz witaminy E. Dość dobre źródło niacyny i potasu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis