Duszona wołowina z makaronem

    Duszona wołowina z makaronem

    5polubień
    2godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świderki, zwane z włoska fusilli, doskonale smakują w potrawie złożonej z wołowiny i warzyw. Makaron dodaje się pod koniec duszenia mięsa, aby pozostał al dente, a jednocześnie wchłonął pikantny smak mięsa, warzyw i oregano.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 340 g chudej wołowiny do duszenia, pokrojonej w 1-cm. kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 litr bulionu wołowego lub warzywnego
    • 3 duże marchewki pokrojone w plasterki
    • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 1 mała brukiew (ok. 400 g), posiekana
    • 225 g makaronu fusilli
    • 1 łyżka posiekanych świeżych liści oregano lub 1 łyżeczka suszonych
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu i dodać wołowinę. Przyrumienić ją ze wszystkich stron, często mieszając. Wyjąć podsmażone mięso łyżką cedzakową.
    2. Wrzucić cebulę do rondla i smażyć około 5 minut, często mieszając, aż zmięknie. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, czosnek oraz 600 ml bulionu. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    3. Wrzucić wołowinę z powrotem do rondla. Dodać marchewkę, seler oraz brukiew, przyprawić solą i pieprzem. Gotować mięso na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę, aż zrobi się miękkie.
    4. Dodać makaron i oregano razem z resztą bulionu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Dusić 20–25 minut, aż makaron zmięknie, i od razu podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Inne propozycje

    Aby potrawie nadać śródziemnomorski smak należy zastąpić marchewkę i brukiew posiekaną czerwoną oraz żółtą bądź zieloną papryką. Dodać ją do reszty składników razem z cebulą. Jednocześnie z makaronem można wrzucić do rondla 170 g młodych pieczarek. * Zamiast wołowiny można użyć steku z dziczyzny, a zamiast pokrojonej w plasterki marchewki i posiekanej brukwi dodać całe małe marchewki i kawałki dyni. Dziczyzna jest szczególnie bogata w żelazo.

    Punkty dla zdrowia

    • Wołowina jest doskonałyn źródłem żelaza oraz cynku. Żelazo z czerwonego mięsa jest znacznie łatwiej wchłaniane przez ludzki organizm niż żelazo z warzyw. * • Brukiew należy do warzyw z rodziny krzyżowych, które odgrywają istotną rolę w zapobieganiu nowotworom złośliwym. * • Dodanie makaronu i bogatych w skrobię warzyw korzeniowych do potrawy mięsnej zwiększa zawartość błonnika oraz węglowodanów. Makarony mają niski lub średni indeks glikemiczny.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny, witaminy A, witaminy B₁₂ oraz witaminy C. Dobre źródło miedzi, żelaza, potasu, witaminy B₁, witaminy B₆ i cynku. Dość dobre źródło wapnia, kwasu foliowego, selenu, witaminy B₂ oraz witaminy E.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis