Duszona wieprzowina po chińsku

    Duszona wieprzowina po chińsku

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Anyż, sos sojowy i imbir nadają wyjątkowy smak tej delikatnej potrawie z wieprzowiny duszonej z szalotkami, marchewką i grzybami. Dodatkiem do niej jest makaron ryżowy oraz warzywa gotowane w pysznym egzotycznym sosie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g schabu środkowego ze skórą, mocno związanego sznurkiem
    • 400 ml gorącego wywaru drobiowego
    • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnej sherry
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 15 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 3 sztuki anyżu gwiaździstego
    • 4 szalotki przekrojone na połówki
    • 2 duże marchewki pokrojone ukośnie w plasterki
    • 6 cebulek dymek
    • 25 g suszonych grzybów shiitake, namoczonych
    • 125 g boczniaków pokrojonych w paski
    • 225 g makaronu ryżowego wstążki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Włożyć mięso do dużego rondla i zalać wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia, następnie odlać wodę. Dodać bulion drobiowy, sos sojowy oraz wino ryżowe lub sherry. Dodać miód, czosnek, imbir, anyż, szalotki i marchewkę. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Pokroić 4 dymki w plasterki i posiekać odsączone grzyby shiitake. Wrzucić do rondla. Zachować płyn, w którym moczyły się grzyby.
    2. Przykryć i dusić na maleńkim ogniu przez 1 godzinę i 15 minut, mieszając warzywa od czasu do czasu i polewając mięso sosem, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na ostatnie 20 minut dodać do rondla boczniaki. W razie potrzeby dolać nieco zachowanego płynu, w którym moczyły się grzyby, bulionu lub wody.
    3. Pokroić pozostałe dymki wraz ze szczypiorem na kawałki długości 6 cm, a następnie wzdłuż na piórka. Wrzucić do wody z lodem i odstawić, by się poskręcały. Do garnka z wrzątkiem dodać makaron i odstawić na 4 minuty, żeby zmiękł, a następnie odcedzić.
    4. Ostrożnie wyjąć mięso łyżką cedzakową i odstawić w ciepłe miejsce. Doprowadzić sos do wrzenia, dodać makaron, a następnie zdjąć z ognia. Starannie wymieszać. Pokroić mięso w cienkie plastry.
    5. Wyjąć makaron łyżką cedzakową z rondla i ułożyć na dużym półmisku. Na wierzchu ułożyć plastry mięsa i warzywa. Polać sosem i posypać szczypiorkiem.

    Inne propozycje

    • Zamiast cebuli dymki można tuż przed dodaniem makaronu ryżowego wrzucić do gorącego sosu 75 g kiełków fasoli. Potrawę można też udekorować posiekanymi listkami kolendry, a nie szczypiorkiem.

    Kucharz radzi

    • Suszone grzyby trzeba namoczyć we wrzątku na 20 minut, a następnie odsączyć. Zachowany płyn jest doskonałym dodatkiem smakowym do potraw, ale trzeba go przecedzić przez drobne sitko, żeby usunąć piasek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis