Dorsz z pikantną soczewicą puy

    Dorsz z pikantną soczewicą puy

    3polubienia
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciemnozielona soczewica puy, uprawiana na południu Francji, ma nietypowy, pikantny smak, który papryczka chili dodatkowo wzmacnia. Co ważne, nie rozpada się ona podczas gotowania. To pożywne danie należy podawać z ciepłym, chrupiącym chlebem i sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 2 pory, posiekane
    • 1–2 świeże czerwone papryczki chili, drobno posiekane
    • 170 g soczewicy puy, wypłukanej i odsączonej
    • 750 ml bulionu warzywnego
    • 1 gałązka świeżego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • sok z 1 cytryny
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 4 kawałki fileta lub steki z dorsza (ok. 140 g każdy), bez skóry
    • sól i pieprz
    • cząstki cytryny, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać opiekacz do dość wysokiej temperatury. Podgrzać w rondlu łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić cebulę, seler naciowy, pory oraz papryczki chili i delikatnie smażyć 2 minuty. Dodać soczewicę. Wlać do rondla bulion warzywny, dodać tymianek oraz liść laurowy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Jeżeli nie wchłonie całego wywaru, odcedzić ją (z nadmiaru wywaru można przyrządzić zupę).
    2. W tym czasie wymieszać resztę oliwy z sokiem z cytryny i pieprzem kajeńskim. Ułożyć dorsza w naczyniu do opiekania, przyprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą. Opiekać 6–7 minut, aż filet będzie się z łatwością dzielił na kawałki. Nie trzeba obracać go na drugą stronę.
    3. Rozłożyć warstwę soczewicy na ogrzanym półmisku i umieścić na niej kawałki dorsza. Podawać z kawałkami cytryny.

    Inne propozycje

    Dorsz z soczewicą w sosie musztardowym: przyrządzić soczewicę jak w przepisie głównym, ale bez papryczek chili. Wymieszać 125 g serka śmietankowego bądź gęstej śmietany z 1-2 łyżkami musztardy dijon i dodać do ugotowanej soczewicy. Rozsmarować musztardę dijon cienką warstwą na przyprawionym dorszu, skropić oliwą i opiec. Podawać rybę na soczewicy, przybraną opiekanymi pomidorkami koktajlowymi cherry.

    Punkty dla zdrowia

    • Ryby morskie o białym mięsie, takie jak dorsz, są niskokaloryczne. Smażenie ich w cieście lub w panierce zwiększa zawartość kalorii, natomiast posmarowanie niewielką ilością oliwy i opiekanie na ruszcie utrzymuje ilość tłuszczu, a zatem i kalorii na zdrowym poziomie. * • Soczewica w odróżnieniu od innych roślin strączkowych nie wymaga moczenia przed przyrządzeniem. To dobre źródło białka, skrobi, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B. Organizm słabo przyswaja żelazo z soczewicy, lecz pokarmy bogate w witaminę C, takie jak sok z cytryny, mogą to znacznie ułatwić. Soczewica ma też niski wskaźnik glikemiczny. * • Tymianku używano jako środka antyseptycznego już w starożytnej Grecji i Rzymie.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny, selenu, witaminy B₁ oraz witaminy B₆. Dobre źródło witaminy B₁₂ i witaminy C. Dość dobre źródło kwasu foliowego, żelaza, potasu, witaminy A oraz witaminy E.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis