Dorsz z gremolatą

    Dorsz z gremolatą

    1polubienie
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto pomysł, jak smacznie podać zwykłe filety z dorsza. Gremolata to włoska mieszanka natki pietruszki, startej skórki z limonki i czosnku (czasem też posiekanych sardeli). W tym przepisie do zrobienia smacznej posypki do ryby używa się gremolaty z bułką tartą. Całość piecze się razem z soczystymi pomidorami i podaje z purée z ziemniaków.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cytryny
    • 55 g świeżo startej białej bułki
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 4 grube kawałki (ok. 550 g) filetów z dorsza bez skóry
    • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • 3 podłużne pomidory pokrojone w ćwiartki
    • 1 duża cukinia pokrojona ukośnie w plasterki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 kg ziemniaków obranych ze skórki i pokrojonych na kawałki
    • 1 łyżeczka szafranu
    • 3 łyżki półtłustego mleka
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z jednej cytryny i wycisnąć z niej sok. Zmieszać skórkę z bułką tartą, pietruszką oraz czosnkiem i przyprawić.
    2. Ułożyć filety z dorsza na lekko nasmarowanym oliwą dużym żaroodpornym półmisku. Posmarować rybę musztardą i skropić sokiem z cytryny. Wokół niej ułożyć pomidory i cukinię. Pokroić resztę cytryny na 4 trójkątne kawałki i również położyć je na półmisku.
    3. Posypać rybę mieszanką bułki tartej z przyprawami i docisnąć ją lekko dłonią. Skropić oliwą. Piec rybę 25 minut, aż posypka się przypiecze.
    4. Wrzucić ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i dodać szafran. Gotować 15-20 minut, aż zmiękną. Odcedzić je i utłuc z mlekiem. Przyprawić. Podawać rybę z szafranowym purée, pomidorami i cukinią.

    Inne propozycje

    Na szczególne okazje można upiec dorsza w kilku żaroodpornych naczyniach. Pokroić pomidory w plasterki i zastąpić cukinię posiekaną czerwoną lub żółtą papryką. Umieścić po jednym kawałku ryby w każdym naczyniu i ułożyć na nim plasterki pomidora. Posypać posiekaną papryką, a potem mieszanką bułki tartej z ziołami. Piec 20 minut. Przybrać kawałkami cytryny. * Posypka owsiana: zastąpić 20 g bułki tartej płatkami owsianymi. Zamiast dorsza można użyć kawałków obranego ze skóry filetu z łososia. Startą skórkę z cytryny zastąpić skórką z pomarańczy i dodać do posypki trochę posiekanego świeżego szczypiorku.

    Punkty dla zdrowia

    • Chleb razowy jest pod wieloma względami zdrowszy od białego, ale ten drugi zawiera dwukrotnie więcej białka (110 mg na 100 g w porównaniu z 54 mg w 100 g razowca). Biała bułka tarta wygląda szczególnie apetycznie, lecz diabetycy, jeśli to tylko możliwe, powinni wybierać pieczywo razowe. * • Owoce cytrusowe mają duże znaczenie odżywcze z uwagi na zawartość witaminy C.

    1 porcja zawiera

    Doskonałe źródło niacyny, selenu, witaminy B₁, witaminy B₆ i witaminy C. Dobre źródło kwasu foliowego, żelaza, potasu oraz witaminy B₁₂. Dość dobre źródło miedzi, witaminy A, witaminy E i cynku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis