Dorsz w ziołowym sosie z cieciorką i szpinakiem

    Dorsz w ziołowym sosie z cieciorką i szpinakiem

    2polubienia
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Soczyste kawałki dorsza gotowane w aromatycznym, lekko pikantnym sosie z mieszanką kolorowych warzyw i cieciorką, to posiłek sycący, choć zawierający bardzo mało tłuszczu. Można go podawać ze świeżą bagietką.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 zielona papryczka chili, posiekana
    • 2 marchewki pokrojone w kostkę
    • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
    • 40 g świeżego imbiru, posiekanego
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • nasiona z 6 zielonych strączków kardamonu
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 500 ml gorącego bulionu rybnego, warzywnego lub drobiowego
    • 400 g cieciorki z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 500 g pomidorów, obranych i pokrojonych na ćwiartki
    • 150 g mrożonego zielonego groszku
    • 600 g filetów z dorsza, w kawałkach
    • 250 g młodych liści szpinaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać oliwę na dużej, głębokiej patelni. Wrzucić cebulę, posiekaną papryczkę chili, marchewkę, pokrojone łodygi selera, imbir, czosnek i nasiona kardamonu. Dokładnie wymieszać, przykryć patelnię i smażyć 5 minut na średnim ogniu, aż cebula lekko zmięknie.
    2. Dodać kurkumę, wymieszać, wlać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić na wolnym ogniu 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
    3. Dodać cieciorkę, a następnie pomidory, zielony groszek i rybę. Delikatnie wymieszać, tak, żeby nie połamać kawałków ryby. Doprowadzić ponownie do lekkiego wrzenia, a następnie położyć na wierzch szpinak (nie trzeba mieszać) i przykryć patelnię. Dusić 5 minut, aż kawałki ryby będą gotowe, a liście szpinaku zacznąsię zwijać.
    4. Delikatnie wymieszać widelcem szpinak z rybą i warzywami. Nałożyć danie do płytkich miseczek i podawać.

    Inne propozycje

    • Zamiast filetów z dorsza można użyć innej białej ryby lub łososia. Jeśli używamy łososia, cieciorkę można zastąpić fasolką flageolet lub cannellini. * • Można też przygotować to danie w wersji wegetariańskiej: zastąpić rybę 8 przekrojonymi na połówki jajkami na twardo (należy je dodać pod koniec gotowania, aby zdążyły się lekko podgrzać) albo 2 puszkami (po 400 g) czerwonej fasoli kidney i fasoli borlotti (odsączyć i dodać na patelnię razem z cieciorką). W wersji wegetariańskiej używamy oczywiście wywaru z warzyw.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis