Małże na parze Stephano

    Małże na parze Stephano

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 84 osoby

    Mniej znaczy więcej, jeśli chodzi o gotowanie małży! Należy używać tylko świeżych małży, które w chwili zakupu są szczelnie zamknięte. Jeśli nie możesz znaleźć świeżych małży, lepiej ugotuj coś innego! Podawać z kawałkami świeżego chrupiącego chleba, aby mieć co maczać w aromatycznym wywarze.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 40 g (3/4 szklanki) posiekanych szalotek
    • 180 ml (3/4 szklanki) białego wytrawnego wina
    • 1 400 g małży, oskrobanych i oczyszczonych z wąsów
    • 30 g (1/2 szklanki) świeżej posiekanej natki pietruszki
    • czarnego mielonego pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W dużym garnku na zupę roztopić masło na średnim ogniu i zeszklić w nim szalotkę.
    2. Dodać wino i małże. Zwiększyć ogień na średnio-wysoki i dusić małże pod przykryciem, aż muszle się otworzą, tj. około 5 minut.
    3. Przełożyć małże do miski i polać wywarem, posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis