Domowy chlebek kukurydziany

    Domowy chlebek kukurydziany

    8polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    W tym chlebku o pięknej żółtej barwie wyczujemy smak suszonych pomidorów, kukurydzy i zielonej papryki. To wspaniały dodatek do zup, przystawek, mięsa i drobiu z grilla oraz sałatek. Można go też pokroić na kwadratowe kawałki, a każdy nadziać chudym serkiem kremowym i kruchymi, surowymi warzywami.

    Składniki
    ilość sztuk: 9 

    • 60 g suszonych pomidorów
    • 100 g mąki
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • ¼ łyżeczki soli
    • 1 duże jajko
    • 200 ml chudego mleka
    • 3 łyżki oleju kukurydzianego
    • 200 g purée z kukurydzy z puszki
    • 1 mała zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 łyżka sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Włożyć suszone pomidory do małej żaroodpornej miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut do namoczenia, aż zrobią się miękkie. Starannie odsączyć i wytrzeć papierowymi ręcznikami, a następnie pokroić na małe kawałki.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Nasmarować głęboką, kwadratową blachę o boku 18 cm i wyłożyć jej dno pergaminem, który również należy nasmarować. Odstawić.
    3. Wymieszać w dużej misce mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. W innej misce rozmącić jajko, dodać mleko, olej i purée kukurydziane. Dobrze wymieszać. Dodać suche składniki, namoczone pomidory i paprykę. Starannie wyrobić. Wlać ciasto do nasmarowanej blachy i posypać sezamem.
    4. Piec 25-30 minut, aż chlebek dobrze wyrośnie i się przyrumieni. Sprawdzić, czy jest dobrze upieczony, nakłuwając długim patyczkiem, który po wyciągnięciu powinien być suchy. Jeśli na patyczku zostanie trochę ciasta, należy piec chlebek jeszcze 5 minut i sprawdzić po raz kolejny.
    5. Odstawić chlebek w blasze na 15 minut do ostygnięcia, następnie wyłożyć go na metalową kratkę. Podawać na ciepło lub na zimno, pokrojony na kwadratowe porcje.

    1 porcja zawiera:

    ✓ B1, B12, C, niacyna, wapń

    Inne propozycje

    • Przygotujmy pyszne pikantne mufinki. Należy wlać ciasto do 9 głębokich foremek na mufinki i piec 18-20 minut. * • Aby chlebek był bardziej chrupiący, można zastąpić zieloną paprykę 30 g prażonych pestek dyni. Pestki te zawierają wprawdzie dużo tłuszczu, ale w większości w postaci zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a ponadto są bogate w mikroelementy.

    Zalety

    • Aż trzy składniki tego chlebka zawierają wapń, który odpowiada za zdrowie kości, zębów i komórek nerwowych oraz za właściwą krzepliwość krwi. Najlepszym źródłem wapnia jest chude mleko, a także mąka pszenna, jednak proporcjonalnie do wagi najwięcej zawiera go sezam. Wapń z mleka jest jednak łatwiej przyswajany przez organizm niż z warzyw i zbóż. * • Kukurydza jest dobrym źródłem złożonych węglowodanów, czyli skrobi, zalecanym przez ekspertów w dziedzinie zdrowia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis