Diabelski stek z pieczarkami i cebulą

    Diabelski stek z pieczarkami i cebulą

    Zapisz do ulubionych
    5godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Cebula i grzyby doskonale smakująz delikatnymi stekami wołowymi. Podajmy je ze zdrowszymi od frytek opiekanymi ziemniakami. Najlepiej smakują z pikantnymi sosami i sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • ½ łyżeczki suszonego tymianku
    • szczypta papryki
    • 4 chude steki wołowe z antrykotu (ok. 150 g każdy)
    • 2 łyżki oleju
    • 500 g młodych ziemniaków
    • 2 czerwone cebule, pokrojone w cząstki
    • 500 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz.25min. 

    1. Wymieszać na talerzu czarny pieprz z tymiankiem i papryką. Lekko posmarować mięso z obu stron połową oleju, ułożyć je na przyprawach i wetrzeć przyprawy w steki z obu stron. Odstawić, by marynowały się w czasie przygotowania warzyw lub do 4 godzin w lodówce.
    2. W dużym rondlu, na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Wrzucić ziemniaki i gotować 12 minut, aż trochę zmiękną. Odcedzić. Kiedy nieco przestygną, pokroić w cienkie plasterki i odłożyć.
    3. Rozgrzać żeliwną patelnię grillową, aż będzie tak gorąca, że krople wody będą skwierczeć. Posmarować ją połową pozostałego oleju, dodać ziemniaki i cebulę. Smażyć na dużym ogniu około 7 minut, aż ziemniaki przyrumienią się i pokryją chrupiącą skórką, a cebula się zeszkli. Przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.
    4. Dodać na patelnię steki i smażyć na dużym ogniu po minucie z każdej strony, żeby były krwiste, lub po 1,5 minuty, żeby były lekko krwiste, albo po 2 minuty, żeby były dobrze wysmażone. Przełożyć na czysty talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.
    5. Posmarować patelnię resztą oleju, dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu 5 minut, aż przyrumienią się i zmiękną. Włożyć steki z powrotem na patelnię wraz z sokami, które z nich wyciekły. Dodać ziemniaki i cebulę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzać i podawać.

    Kucharz radzi

    • Jeśli nie mamy pod ręką pędzelka, do posmarowania patelni tłuszczem możemy użyć zmiętego kawałka papierowego ręcznika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis