Dhansak jagnięcy z bakłażanem

    Dhansak jagnięcy z bakłażanem

    1polubienie
    5godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To pikantne, lekkie i bardzo sycące curry jest pysznym połączeniem mnóstwa warzyw z chudą, delikatną jagnięciną i soczewicą. Podawać z razowymi plackami czapati.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
    • ½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy
    • nasiona z 4 strączków kardamonu
    • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
    • 400 g chudego udźca jagnięcego, pokrojonego w 2,5-cm kostkę
    • 1 łyżka oleju
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w dużą kostkę
    • 1 bakłażan, pokrojony w dużą kostkę
    • 100 g czerwonej soczewicy
    • 400 ml wywaru jagnięcego lub warzywnego
    • 1 kawałek cynamonu
    • DO PRZYBRANIA
    • 25 g prażonych migdałów w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz.15min. 

    1. Wrzucić nasiona kminu rzymskiego, kolendry, kopru włoskiego, gorczycy i kardamonu do moździerza i utłuc. Dodać pokruszone płatki chili. Włożyć mięso do miski, wsypać przyprawy i obtoczyć je w nich starannie. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny lub na całą noc.
    2. Rozgrzać olej w dużym rondlu. Wrzucić cebulki, paprykę i bakłażana. Smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
    3. Dodać mięso i soczewicę. Wlać wywar i wsypać cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zamieszać, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić 30-35 minut, aż mięso będzie miękkie. Posypać prażonymi migdałami i podawać.

    Kucharz radzi

    • Dania typu curry są najsmaczniejsze, kiedy przygotuje się je wcześniej, żeby aromaty wszystkich składników mogły się wymieszać. Należy je schłodzić, a przed podaniem starannie rozgrzać na bardzo małym ogniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis