Dahl z czerwonej soczewicy i warzyw

    Dahl z czerwonej soczewicy i warzyw

    12polubień
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dahl to potrawa z duszonej soczewicy doprawionej aromatycznymi przyprawami. Zazwyczaj podaje się ją jako sos. Wystarczy jednak dodać trochę warzyw, by przyrządzić lekki i prosty wegetariański posiłek o niskiej zawartości tłuszczu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula, posiekana
    • 2 duże ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 zielona papryczka chili, posiekana
    • 1 marchewka, utarta
    • 1 bakłażan, posiekany
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
    • 2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
    • 150 g czerwonej soczewicy
    • 800 ml wywaru warzywnego
    • 1 cukinia, pokrojona w plasterki
    • 1 duży pomidor, posiekany
    • DO PRZYBRANIA
    • posiekana świeża kolendra

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wrzucić cebulę, czosnek, chili, marchewkę i bakłażana do naczynia żaroodpornego lub dużego rondla. Wlać olej i 2 łyżki wody. Smażyć, aż warzywa zaczną skwierczeć, przykryć i dusić na małym ogniu około 5 minut, aż zmiękną.
    2. Odkryć, dodać przyprawy i wymieszać. Dusić jeszcze minutę, dodać soczewicę i gorący wywar. Doprowadzić do wrzenia, dodać cukinię i pomidor.
    3. Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut, następnie odkryć i dusić kolejne 5 minut, aż soczewica się rozgotuje i zagęści sos. Podawać z grubo posiekaną świeżą kolendrą.

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić bardziej autentyczny dahl, zastąpmy soczewicę żółtym grochem w połówkach. Należy go najpierw namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny. * • Cukinię można zastąpić 225 g młodego szpinaku pod koniec punktu 3. i dusić 1-2 minuty, aż listki lekko się pokurczą, a następnie doprawić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis