Cytrynowy pilaw z pęczaku z kurczakiem

    Cytrynowy pilaw z pęczaku z kurczakiem

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pęczak bywa niedoceniany — a szkoda, bo jest smaczny, naprawdę zdrowy i zawiera dużo błonnika. Podajmy go z warzywami ugotowanymi w wywarze z dodatkiem cytryny i tymianku. Ten pilaw jest znakomitym głównym daniem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 225 g pęczaku
    • 600 ml gorącego bulionu drobiowego
    • 1 łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
    • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    • 150 g mrożonego zielonego groszku
    • 400 g pieczonej piersi kurczaka, bez skóry, porwanej na małe kawałki
    • 50 g rukoli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużej patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, marchewkę, selera i czosnek. Smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie (ale się nie zrumieni).
    2. Dodać pęczak, smażyć jeszcze minutę. Wlać wywar i zagotować. Dodać tymianek i skórkę z cytryny. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kasza będzie prawie miękka.
    3. Dodać groszek, ponownie przykryć i gotować na małym ogniu jeszcze 4-5 minut, aż pęczak będzie miękki (ale nie rozgotowany), a cały płyn zostanie wchłonięty. Mieszając, dodać sok z cytryny i przyprawić potrawę do smaku.
    4. Dodać mięso i liście rukoli, wstrząsnąć, aby wszystkie składniki się wymieszały. Podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Inne propozycje

    Ten pilaw można podawać także na zimno, jako sałatkę — wtedy mięso i rukolę dodajemy dopiero po ostygnięciu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis