Curry z batatów z serem panir

    Curry z batatów z serem panir

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekkie, bardzo kolorowe curry, pełne warzyw dostarczających przeciwutleniaczy. Szybko i łatwo je przygotujemy. Bataty zawierają dużo beta-karotenu i witaminy C, są także jednym z najbogatszych źródeł witaminy E. Dobrym dodatkiem do tej potrawy będzie chlebek naan.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 500 g batatów, pokrojonych na kawałki
    • 1 łyżka łagodnej przyprawy curry
    • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 100 ml wywaru z warzyw
    • 150 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
    • 250 g sera panir, pokrojonego w kostkę
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać olej na dużej patelni. Smażyć cebulę i czosnek na małym ogniu przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną.
    2. Wrzucić bataty, smażyć 2 minuty, wsypać przyprawę curry i imbir, wymieszać i smażyć jeszcze 30 sekund.
    3. Dodać pomidory razem z zalewą oraz wywar. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 12-15 minut, aż bataty będą miękkie.
    4. Dodać zielony groszek i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Dodać ser panir, gotować kolejne 2 minuty, aż wszystko dobrze się podgrzeje. Przyprawić do smaku, posypać posiekaną świeżą miętą i podawać na gorąco.

    Inne propozycje

    • Panir to indyjski ser przypominający mozzarellę. Można go przyrządzić z 2 l tłustego mleka, które przegotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego powoli sok z 1 cytryny, ostrożnie mieszając. Od seledynowej serwatki powinien się oddzielić dość twardy biały ser. Odsączamy go na gęstym sicie. * • Tuż przed podaniem można posypać to danie garścią prażonych migdałów lub orzechów włoskich. * • Jesienią można zastąpić bataty dynią, a zamiast groszku użyć pokrojonych w plasterki pieczarek. W chłodne dni warto także dodać nieco więcej curry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis