Cukinia faszerowana

    Cukinia faszerowana

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To wspaniałe danie wegetariańskie składa się z grubych plastrów dużej cukinii, wydrążonych i nadzianych pysznym farszem przyrządzonym z fasoli cannellini i kopru włoskiego, a następnie zapiekanych z posypką z bułki tartej i orzechów włoskich. Podawać z pieczywem i sałatką z sezonowych warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 dużych cukinii (ok. 250 g każda)
    • 1,5 łyżki oleju roślinnego lub z orzechów włoskich
    • 2 szalotki (lub ½ małej cebuli), drobno posiekane
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 koper włoski, drobno posiekany
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 400 g fasoli cannellini z puszki
    • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • ½ łyżeczki pokruszonych suszonych papryczek chili
    • 4 łyżki wywaru warzywnego
    • POSYPKA
    • 50 g razowej bułki tartej
    • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
    • 50 g świeżo startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Odkroić końce cukinii, okroić z każdej wzdłuż cienkie paseczki, pozostawiając między nimi paski skórki. Pokroić w poprzek na plastry grubości 4 cm i wykroić z każdego środek o średnicy około 3 cm, używając do tego celu ostrego nożyka do warzyw lub krążka o ostrych brzegach. Usunięty miąższ pokroić w drobną kostkę i odłożyć na później.
    2. Włożyć krążki cukinii do miski i zalać wrzątkiem, aby je przykrył. Odstawić na 2 minuty, odsączyć na sitku, a następnie ułożyć jedną warstwą w dużym naczyniu żaroodpornym.
    3. Rozgrzać olej na patelni i lekko podsmażać szalotkę lub cebulę oraz czosnek 3-4 minuty, aż zaczną mięknąć. Dodać koper włoski i pokrojony w kostkę miąższ cukinii. Smażyć na małym ogniu 5 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać posiekane pomidory, fasolę cannellini, kolendrę oraz pokruszone papryczki chili. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Do krążków cukinii nałożyć farsz tak, by wystawał powyżej nich. Wlać wywar do naczynia dookoła cukinii. Przykryć naczynie dużym kawałkiem folii aluminiowej, szczelnie zaciskając ją wzdłuż brzegów, ale zostawiając w środku dużo miejsca. Piec 30 minut.
    5. Zdjąć folię i posypać krążki cukinii bułką tartą wymieszaną z orzechami, serem oraz odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Włożyć ponownie do piekarnika, tym razem bez przykrycia, i piec jeszcze 15-20 minut, aż cukinia zrobi się bardzo miękka i się przyrumieni.

    Inne propozycje

    • Zastąpmy cukinię kabaczkami. Obrać kabaczek o wadze 1,5 kg i pokroić na 9 plastrów. Wydrążyć pestki i wyrzucić. Drobno posiekać miąższ jednego plastra i dodać do farszu przyrządzonego z fasolki szparagowej zamiast fasolki cannellini. Pozostałe krążki nafaszerować i upiec jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis