Coq au vin z warzywami

    Coq au vin z warzywami

    2polubienia
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta lżejsza wersja wspaniałej klasycznej potrawy francuskiej — kurczak w sosie z czerwonego wina — zawiera mniej tłuszczu niż klasyczna, za to więcej warzyw. Najsmaczniejsza jest przygotowana dzień wcześniej, podana z wiejskim chlebem i sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 dużych filetów z udek kurczaka (ok. 700 g)
    • 8 cienkich plasterków pancetty lub chudego bekonu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 duże ząbki czosnku, posiekane
    • 1 duża czerwona cebula pokrojona w plasterki
    • 2 marchewki pokrojone w grube plasterki
    • 1 koper włoski lub 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 1 rzepa pokrojona na kawałki
    • 2 liście laurowe
    • 3-4 gałązki świeżego tymianku
    • 350 ml czerwonego wina
    • 1 łyżka dżemu z czerwonej porzeczki
    • 2 łyżki brandy
    • 450 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
    • 8 maleńkich cebulek lub drobnych szalotek
    • 250 g pieczarek
    • DO PRZYBRANIA
    • posiekana natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Okroić mięso z tłuszczu, owinąć każdy kawałek w plasterek pancetty lub bekonu. Rozgrzać łyżkę oliwy w dużym rondlu o grubym dnie i wrzucić mięso złożeniem do dołu. Obsmażać 2-3 minuty, przewrócić na drugą stronę i również obrumienić. Przełożyć na talerz.
    2. Wlać do rondla pozostałą oliwę i wrzucić czosnek, cebulę, marchewkę, koper włoski lub seler naciowy oraz rzepę. Lekko podsmażać 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną, mieszać od czasu do czasu. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki wody.
    3. Dodać zioła, czerwone wino, dżem porzeczkowy i brandy. Dusić 5 minut na małym ogniu. Wlać wywar, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    4. Wrzucić drobną cebulę lub szalotkę do wrzątku i blanszować 2 minuty, ostudzić, obrać z łupin. Wrzucić do rondla wraz z mięsem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przykryć rondel i dusić na małym ogniu około 30 minut.
    5. Wrzucić pieczarki, wymieszać i dusić jeszcze 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10 minut, by potrawa nieco przestygła. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Inne propozycje

    • Kurczaka można zastąpić dużymi kawałkami wieprzowiny lub cielęciny i nie dodawać pancetty lub bekonu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis