Zaloguj się Zarejestruj się

Makaron zapiekany z żółtym serem

Tradycyjny przepis na smaczną potrawę, która z pewnością poprawi każdemu nastrój, zwłaszcza w chłodne dni!

Karena

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 225 g makaronu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 0,75 łyżeczki soli
  • kilka kropel ostrego sosu chili
  • 1,5 łyżki masła
  • 400 g (3,5 szklanki) utartego sera cheddar
  • 50 g (1/2 szklanki) bułki tartej
  • 30 g (2 łyżki) roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki papryki

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne.
  2. Wrzucić makaron do gotującej, osolonej wody i ugotować al dente, odcedzić.
  3. W małym rondelku zagrzać mleko. Wymieszać z sosem Worcestershire, gorczycą, solą i sosem chilli. Odstawić.
  4. Do odsączonego makaronu dodać 1,5 łyżki masła i prawie cały ser (odsypać garść). Zalać makaron gorącym mlekiem z przyprawami. Przełożyć wszystko do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Posypać pozostałym serem. Połączyć bułkę tartą z masłem i rozprowadzić po powierzchni. Oprószyć papryką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, a na koniec położyć pod grillem na 1 do 2 minut, aby zarumienić wierzch.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie