Makaron zapiekany z żółtym serem

    Makaron zapiekany z żółtym serem

    12polubień
    50min.


    Zrobione przez 279 osób

    Tradycyjny przepis na smaczną potrawę, która z pewnością poprawi każdemu nastrój, zwłaszcza w chłodne dni!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 225 g makaronu
    • 1,5 szklanki mleka
    • 1,5 łyżeczki mielonej gorczycy
    • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
    • 0,75 łyżeczki soli
    • kilka kropel ostrego sosu chili
    • 1,5 łyżki masła
    • 400 g (3,5 szklanki) utartego sera cheddar
    • 50 g (1/2 szklanki) bułki tartej
    • 30 g (2 łyżki) roztopionego masła
    • 0,5 łyżeczki papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne.
    2. Wrzucić makaron do gotującej, osolonej wody i ugotować al dente, odcedzić.
    3. W małym rondelku zagrzać mleko. Wymieszać z sosem Worcestershire, gorczycą, solą i sosem chilli. Odstawić.
    4. Do odsączonego makaronu dodać 1,5 łyżki masła i prawie cały ser (odsypać garść). Zalać makaron gorącym mlekiem z przyprawami. Przełożyć wszystko do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Posypać pozostałym serem. Połączyć bułkę tartą z masłem i rozprowadzić po powierzchni. Oprószyć papryką.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, a na koniec położyć pod grillem na 1 do 2 minut, aby zarumienić wierzch.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Spoko, ale bez szału. Następnym razem dodam boczku i drobno pokrojonego brokuła. Myślę, że to doda trochę charakteru. - 10 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis