Clafoutis z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

    Clafoutis z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tradycyjne clafoutis to francuski deser — owoce zapiekane w cieście naleśnikowym. My zastąpimy wiśnie maleńkimi pomidorkami koktajlowymi cherry i użyjemy koziego sera. Najlepiej podawać tę potrawę z wiejskim chlebem oraz sałatą z pieczarkami i orzechami laskowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g pomidorków koktajlowych cherry
    • 6 jajek, roztrzepanych
    • 225 ml chudego mleka
    • 3 łyżki mąki
    • 3 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • 100 g miękkiego koziego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ułożyć pomidorki w jednej warstwie na dnie lekko nasmarowanego, okrągłego naczynia żaroodpornego o średnicy 23 cm i głębokości około 5 cm.
    2. Wbić jajka do miski, dodać mleko i ubić. Wsypać mąkę i starannie wyrobić. Dodać szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Polać pomidorki ciastem. Pokruszyć ser i posypać nim danie.
    3. Piec 35-40 minut, aż wierzch clafoutis przyrumieni się i zapiekanka będzie prawie ścięta w środku (zetnie się całkowicie po wyjęciu z piekarnika). Odstawić na kilka minut, by pomidorki nieco przestygły.

    Inne propozycje

    • Kozi ser można zastąpić innym, który bardziej nam smakuje. Doskonale do tej potrawy nadająsię gruyère, cheddar, parmezan i pokruszony stilon. * • Zamiast pomidorków koktajlowych można użyć posiekanej, pieczonej na grillu papryki lub lekko obsmażonych pieczarek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis