Ciasto czekoladowo-czereśniowe

    Ciasto czekoladowo-czereśniowe

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To bardzo lekkie ciasto, którego podstawowym składnikiem są białka jaj, ubite na sztywną pianę i zmieszane z mąką, cukrem i kakao. Niemal nie zawiera tłuszczu. Wyjątkowe łakomczuchy mogą jeszcze przed podaniem pokryć je warstwą mocno ubitej śmietany.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 45 g mąki
    • 5 łyżek kakao
    • 100 g drobnego cukru
    • szczypta soli
    • 5 białek dużych jajek
    • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
    • 340 g ciemnych czereśni bez pestek, przekrojonych na pół
    • 1 łyżka cukru pudru
    • Z czym podawać
    • 3 łyżki serka naturalnego
    • 1 łyżka konfitur wiśniowych
    • 1–2 łyżki kirszu bądź rumu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć pergaminem dno okrągłej głębokiej tortownicy o średnicy 23 cm.
    2. Przesiać do miski mąkę, kakao w proszku, połowę cukru oraz sól.
    3. W drugiej dużej misce ubić pianę z białek. Wsypywać cukier po łyżce i wlać esencję waniliową, kontynuując ubijanie białek, aż piana zrobi się lśniąca i gładka.
    4. Posypać pianę mąką zmieszaną z kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, dbając o to, żeby piana za bardzo nie opadła. Przełożyć mieszankę łyżką do formy. Delikatnie wygładzić powierzchnię ciasta i rozrzucić na nim połówki czereśni.
    5. Piec 20–25 minut, żeby ciasto wyrosło i było twarde w dotyku, ale nadal wilgotne z wierzchu (drewniany patyczek wbity do środka powinien być suchy po wyciągnięciu). Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
    6. Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem. Jeżeli będziemy chcieli podać je z dodatkiem serka naturalnego, wymieszajmy serek z konfiturą czereśniową i kirszem bądź rumem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    Gdy skończy się sezon na czereśnie, można zastąpić je odsączonymi drylowanymi wiśniami z puszki. * Zamiast czereśni użyć mieszanki miękkich czerwonych owoców, takich jak maliny lub małe truskawki, albo owoców leśnych. * Ciasto migdałowe: zastąpić kakao w proszku identyczną ilością mąki kukurydzianej, a zamiast esencji waniliowej użyć esencji migdałowej.

    Punkty dla zdrowia

    • Białka jajek dostarczają białka (9 g na 100 g masy), ale nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu, bo te znajdują się w żółtkach. * • Kakao w proszku zawiera mniej tłuszczu niż zwykła lub mleczna czekolada i pięć razy więcej żelaza. Nie jest ono przyswajane przez organizm z taką łatwością, jak to zawarte w mięsie, ale ułatwia ten proces witamina C znajdująca się w wiśniach. * • To ciasto zawiera sporo cukru, radzimy więc podawać je jedynie na specjalne okazje.

    1 porcja zawiera

    Dobre źródło miedzi. Dość dobre źródło żelaza.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis